Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är nästa steg?

”85 procent är ju nöjda. Och Obamas kalkyl går inte ihop, han kommer inte att kunna betala.” Den svensktalande republikanen var ovanligt tydlig när han i svensk radio beskrev faran med president Obamas sjukvårdsplan.

Annons

Hur det går med ekonomin kan förstås alltid diskuteras. Vi vet att det privata amerikanska sjukvårdssystemet är kostnadsdrivande som få. Det blir lätt så när ingen står för förebyggande insatser.

Om möjligheten att rationalisera är sådan att det finansierar vård även till alla de miljoner som nu står utan sjukförsäkring kan jag inte uttala mig om. Men säkert är att den som nöjer sig med att 85 procent av medborgarna i ett rikt land bara har tillgång till ren akutvård, är oförsvarligt egoistisk.

Man kan kanske fråga sig varför ledarsidan på en lokaltidning i Norrland ska skriva om Barack Obama. Men jag tror att vad som sker i USA har stor betydelse för oss. Om USA går mot en mer solidarisk modell, så påverkas världen precis som den gjort när USA i decennier drivits åt höger.

Obama står i den meningen för ett hopp även för oss. En liten jämförelse. Vid 90-talskrisen hörde jag aldrig någonsin resonemanget att 10 procents arbetslöshet trots allt innebär att 90 procent har jobb.

Nu hör jag det hela tiden som förklaring till att krisen inte gynnat oppositionens opinionssiffror. Är det verkligen så att en majoritet av svenskarna nöjer sig med att 90 procent har jobb. Vad är då nästa steg: att 85 procent får vård?

”Men jag tror att vad som sker i USA har stor betydelse för oss.

Mer läsning

Annons