Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uthängd på livstid

Annons
Vill du veta om du delar trappuppgång med en dömd pedofil? I USA liksom i flera europeiska länder finns det redan otaliga hemsidor som inriktat sig på att hitta och publicera bild och personuppgifter på dömda brottslingar. Sedan några år finns den här företeelsen även i Sverige. Jag surfar in på en av sajterna och hittar ganska snart uppgifter om en person som påstås husera i vårt län. Om uppgifterna stämmer har jag ingen aning om, huruvida individen på bilden verkligen är den utpekade är omöjligt att säga.
Personerna bakom hemsidorna försvarar sig med att de sprider viktig samhällsinformation, det handlar inte om att döma utan om att upplysa.
Jaså. I England dödades en man av en lynchmobb efter att han förväxlats med en brottsling som hade blivit uthängd på nätet.
Med internet försvann de traditionella mediernas informationsmonopol. Problemet är att många nätpublicister inte klarar att hantera sitt nyfunna inflytande. Kunskap är makt, brukar det heta. Men också information är makt.
På en tidning eller radiostation finns en ansvarig utgivare, en person som tar ansvar för att informationen som sprids är balanserad och väl avvägd. Eftersom uppgifterna kan få förödande konsekvenser – minns det förskräckliga exemplet från England – måste den som sprider dem ha riskerna klart för sig. Vem kommer att se det här, hur kommer de att reagera?
Civiliserade samhällen ska inte hålla sig med folkdomstolar. Den dömande makten överlämnar vi åt fristående och objektiva domstolar att sköta. Vi måste slå vakt om denna ordning.
Datainspektionen kommer nu att utreda om denna typ av hemsidor strider mot personuppgiftslagen. Det vore klart önskvärt om det gick att hitta lagrum för att stoppa eländet.
Annars kan man ju bara spekulera vilka möjligheter som framtiden har att erbjuda: så snart en dom vunnit laga kraft skickas ett sms till prenumererande mobilkunder med bild och personuppgifter om den dömde. Spott och ve för hemska tanke!
Bakom nästa hemsida lurar pöbelsamhället.

Mer läsning

Annons