Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflykt till verklighetens Östersund

/

Annons

Ny utflykt för statsminister Fredrik Reinfeldt, den 125:e i ordningen, till en utvald plats i riket. En chans för regeringschefen att bekanta sig med verklighetens folk; snoriga ungar på förskolan, stressade kommunanställda i fikarummet, arbetslösa på ett ams-kontor, frågvisa tonåringar i en syrefattig aula.

I dag går resan till Östersund. Utflykten inleds med ett besök vid Seniorernas Hus där man till lunch serverar Högsbosoppa och ostkaka med sylt och grädde till efterrätt. Sedan bär det av till Wargentinskolan för diskussion med gymnasieelever.

Kanske att vi i nästa partiledardebatt får höra statsministern rekapitulera sina intryck från residensstaden: ”När jag nyligen besökte Östersund fick jag möjligheten att tala med människor som inte alls upplever tillvaron så nattsvart som ni i oppositionen försöker framställa den ...”

Visst är det lite märkligt, när Reinfeldt refererar till sina erfarenheter från verkligheten är allting frid och fröjd. Fokus ligger på sjuksköterskan som har fått 1 700 kronor i sänkt skatt, inte kollegorna som fått sparken på grund av landstingets neddragningar. Hellre att berättelsen tar avstamp hos städföretaget som har vunnit nya kunder tack vare rut-avdraget, inte hemtjänstpersonalen som knappt hinner med det nödvändigaste och absolut inte en pratstund vid köksbordet.

I Östersund kommer Fredrik Reinfeldt alltså att träffa två av mandatperiodens största förlorare – unga och gamla. Landets ungdomar har inte sett skymten av de 70 miljarder som regeringen numera spenderar på sänkt skatt, däremot har de fått känna på högerpolitikens baksidor: färre lärare, nedlagda fritidsgårdar, ett svagare socialt skydd. Pensionärerna straffas som bekant med högre skatt för att de lämnade arbetslivet redan efter 40 år.

Låt inte statsministern lämna Östersund med ytterligare en tillrättalagd historia i bagaget. Ställ honom mot väggen!

Mer läsning

Annons