Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan förbindelse

/

Annons

Det brinner i Södertälje. Men det går inte att ringa SOS så någon får raskt sätta sig i bilen och köra fyra mil till Lidingö för att meddela faran. Lek med tanken. Lek med rubrikerna. Infrastrukturminister Åsa Torstensson skulle bokstavligen släpas ut till Stortorget i Söder- tälje och på heder och samvete lova: Aldrig igen.

Det är bara sura glesbygdsbor som kommer på att jämföra livsvillkoren i Blåsjön med Södertälje. Underförstått, norra Jämtland är skog, vatten och några människor. Men mest skog. Då kan man inte ställa så höga krav. Jo, det är precis vad man ska göra! Ett drunkningstillbud i ett Blåsjön utan fungerande telefon är potentiell katastrof. Då måste nämligen någon ”åka ned till Gäddede och berätta det”. Fyra mil bort.

Bengt Blom, vid Jormvattnets fiskecamp, röt i tisdagens LT till mot de återkommande teleavbrotten i Frostvikenområdet. ”Då och då”, ibland ofta, ibland mer sällan, lägger telefonen av. Hur kommunicerar man då, medelst röksignaler? Vad säger man till turisterna, tyvärr går det inte att göra några bilutflykter i dag, kortterminalen på macken är död?

Under 2010 kommer stockholmarna att kunna koppla upp sig mot det nya 4g-nätet. Med hastigheter upp till tio gånger snabbare än dagens 3g-nät kan användarna surfa skitsnabbt och se på tv i mobilen. ”Vi har tagit tillbaka vårt ledarskap”, säger en stolt Teliadirektör. Bakom den världsunika satsningen står den svenska telefonijätten – alltså samma firma som inte ens kan garantera en simpel förbindelse mellan norra Jämtlands fjälltrakter och omvärlden.

I jakten på kommersiell framgång är det viktigare att några tusen stockholmare kan följa Allsång på skansen i mobilen än att 400 Strömsundsabonnenter kan använda telefonen i dess mest grundläggande mening. När marknadens spelregler får bestämma är det gles- bygden som drar det kortaste strået. Har ni hört den förut?

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons