Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s nästa president måste satsa på FN

/

Annons
Att bekämpa klimatförändringarna, världssvälten, den gräns- överskridande brottsligheten kan aldrig vara en soloshow. Behovet av ett starkt FN har därför aldrig varit större än i dag.
Det finns ingen enskild stat som kan ställa världen på fötter igen, men utan ett starkt amerikanskt engagemang kommer drömmen om en bättre framtid aldrig att kunna förverkligas.
Under de senaste åtta åren har en djup klyfta bildats mellan USA och Förenta nationerna. Bush- administrationen har visat ett öppet förakt inför världssamfundets arbete - antingen är ni med oss eller så är ni emot oss, har varit presidentens budskap till omvärlden.
En sådan inställning skapar förstås ingen grund för samarbete.
"Mannen från vidderna i Texas har visat att han inte har varit intresserad av att stärka banden med omvärlden. Tydligast har det kommit till uttryck i det amerikanska agerandet i Irak, men också på andra områden har USA valt att distansera sig.
Det gäller bland annat arbetet mot klimatförändringarna, nedrustningsarbetet, Internationella brottmålsdomstolen och konventionen om barnens rättigheter", skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i en debattartikel i tisdagens LT.
Som världens enda supermakt har USA kunnat styra och ställa som de vill. Men det finns tydliga tecken på att en omläggning av den amerikanska maktdoktrinen är nödvändig.
Det behövs en internationell samling för att avsluta Irakkriget, det behövs hållbara alternativ till det fossila bränslet, detta gäller i allra högsta grad världens mest oljeberoende land, det behövs en förnyad diskussion om de mänskliga rättigheternas ställning, här skulle USA kunna bli den moraliska ledfyren för resten av världen.
Första samtalet för USA:s nästa president borde gå till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Mer läsning

Annons