Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis för Wanja

/

Att tro att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin skulle ha godkänt pensionsutbetalningar i flermiljonklassen för att håna sina hårt arbetande och varselhotade medlemmar är förstås en tanke granne med det orimliga.

Annons

Wanja Lundby-Wedin är högst medveten om att få saker retar LO:s medlemmar som just bonusar och överdådiga pensions- avtal. Hon skulle inte medvetet bidra till att pumpa upp en pension till de nivåer som gäller för AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen.

Därmed inte sagt att Lundby- Wedin går fri från ansvar. Men det kan svårligen hävdas att hon har agerat med uppsåtet att göra en pensionerad vd dubbelt ekonomiskt oberoende. Så dum är hon inte. Nej, jag tror på Wanja Lundby-Wedin när hon säger att hon inte förstod att de extra utbetalningar som gjordes till Christer Elmehagen var ”nya” pengar och inte kontinuerliga utbetalningar av gamla åtaganden.

Men att tro på någon är inte nödvändigtvis detsamma som att försvara vederbörande.

Det tog Svenska dagbladets ekonomireportrar ett par timmar att gå igenom AMF:s årsredovisningar och addera de enorma pensionsbeloppen till varandra. Lek med tanken att det istället hade varit LO:s egen ekonomiska stab som upptäckt vansinnet i pensionsuppgörelsen, då hade bilden av Wanja Lundby-Wedin varit annorlunda i dag. Då hade vi i berömmande ordalag skrivit om fackordföranden som inte bara pratar om perverterade ersättningsnivåer utan också agerar när hon upptäcker dem!

Men så blev det inte, istället har vi hamnat i en märklig situation där AMF:s styrelse menar att de har förts bakom ljuset av den tidigare vd:n.

Längst i kritiken går LO som lägger allvarliga anklagelser i knät på Christer Elmehagen. Stämmer påståendena rentvås LO:s ordförande. Är det däremot ett försök till ansvarsflykt hänger Wanja Lundby-Wedin löst.KO

Mer läsning

Annons