Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskattat problem

/

Annons

I torsdags skrev LT om de två unga Bräckeborna Camilla Byström och Daniel Villasante som saknar jobb och inte kan försörja sig själva och i går berättade ÖP om Maria Forsberg, 22, från Torvalla som varit arbetslös sedan 2009. ”Den här månaden har jag inte haft en krona att leva på, sa hon till tidningen. Hon har fått höra av arbetsförmedlingens coacher att hon måste sälja sig själv. Och strax stämde läsarna på webben in i uppmaningen.

Hobbyjobbcoacherna på nätet kom med det ena välmenande rådet efter den andra: lämna länet, ansträng dig, skaffa f-skattsedel, säg inte nej till fortbildning, och – skrev någon – politikernas jobb är inte att fixa ditt jobb.

Att inte ha ett jobb och kunna försörja sig är knäckande för den som drabbas, men minst lika knäckande är det för samhället i stort.

Arbetslöshet leder till ekonomisk ojämlikhet, som i sin tur leder till ökad sjukdom och fattigdom, något som går i arv mellan generationer. Bristen på jobb får hela landet att skälva, här och nu – och lång tid framöver. Arbetslöshet är den viktigaste bakomliggande orsaken till problem som vi dagligen brottas med, som rasism, barnfattigdom och utanförskap. Därför är Camillas, Daniels och Marias problem politikernas problem.

Regeringens jobbskapande åtgärder har inte varit tillräckligt effektiva. Arbetslösheten i dag ligger på cirka 7,2 procent, en högre nivå än vid valet 2006 då de borgerliga talade om massarbetslöshet.

På ett område verkar regeringen däremot ha lyckats. Att övertyga folk om att arbetslösheten beror på individen och inte på politiken. Men det är inte fel på 336 000 svenskar utan jobb! De kommer inte att hitta arbeten bara för att de blir bättre på att sälja sig själva.

Till skillnad från landets arbetslösa har regeringen pengar till jobbsatsningar – många miljarder till och med – och möjlighet att använda dem. Men i likhet med många som ger råd i kommentarsfälten, har regeringen underskattat både djupet och vidden av problemet.

Mer läsning

Annons