Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undergräver välfärden

Annons

Under åren har jag många gånger skrivit om det orimliga i de så kallade skatteparadisen, där förmögna människor kunnat stoppa undan sina förmögenheter från den beskattning som är en förutsättning för alla välfärdssamhällen.

De flesta har varit förmögna västeuropéer och nordamerikaner. Men de senaste decennierna har det också handlat om rika från fattiga länder.

I Sverige diskuterades saken tidigare mest när rika svenskar flyttade utomlands. Under 90-talet var intresset för frågan lågt trots att kapitalmarknaderna då blivit helt öppna.

Först när USA insåg att inte bara internationell brottslighet utan också terrorister utnyttjade dessa ”paradis”, sattes ett verkligt tryck mot dem. Och när den tyska staten köpte stulna uppgifter från det hemliga Liechtenstein blev det riktig fart.

Nu börjar de sista bastionerna, som Monaco falla. Det är bra ur alla synvinklar. För det handlar om skatteflykt i enorm skala. DN har de senaste dagarna rapporterat om hur svenska riskkapitalister placerat sina fonder på Jersey, för att på så vis undgå beskattning för verksamhet som egentligen äger rum i Sverige.

Än värre är uppgiften att våra egna, samhällets egna, pensionsförvaltare i AP-fonderna i flera fall har bidragit till finansieringen av denna många gånger tvivelaktiga verksamhet. Det minsta vi kan begära av dem som fått förtroendet att till höga löner förvalta våra pensionspengar inte samtidigt undergräver skattebasen för vår välfärd.

Mer läsning

Annons