Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskarnas tack till Socialdemokraterna – sparken

/

Annons

Det var inte bara högerfalangen i CDU-CSU som jublade när det stod klart att Kristdemokraterna nu kan bilda regering ihop med liberala FDP. Förbundskansler Angela Merkel kunde också andas ut. Hon hade suttit risigt till om hon inte hade kunnat leverera en borgerlig regering, efter två dåliga val på raken och ett resultat på historiskt låg nivå för Kristdemokraterna.

Än värre gick det för Socialdemokraterna. SPD fick 23 procent, ned elva procentenheter och en halvering av partiet på litet mer än tio år. Den styrande klicken i partiet på nationell nivå – ett gammalt garde bestående av till exempel partiordföranden Franz Müntefering som tycks se vänstern som ett större problem än högern, och en teknokratisk elit symboliserad av den förlorande kanslerskandidaten Frank-Walter Steinmeier – verkar inte förstå att SPD förlorat kontakten med rötterna och blivit allt mindre relevant för de tyska väljarna.

SPD-ledarna försvarar frenetiskt de beslut de tagit i koalitionen med Merkel, utan att bry sig om att dessa varit impopulära i den egna leden och, i den mån de varit framgångsrika, gynnat den kristdemokratiska regeringschefen. Väljarna tackar nu Socialdemokraterna för deras idoga arbete i Merkels regering genom att ge dem sparken. Bordet är dukat för Merkel när hon nu slår ihop påsarna med nyliberalerna och kan förverkliga de rikas drömmar om lägre skatter och mindre ”socialstat”.

En tid i opposition är uppenbarligen vad Socialdemokraterna behöver för att rekonstruera partiet och komma överens med Die Linke (vänsterpartiet) och De gröna. Det blir en lång och svår process. En stor del av ledningen måste bytas ut.

Delstatsregeringarna utgör den naturliga växtbänken för tyska politiker på nationell nivå. Det är också där samarbetet med Die Linke måste utvecklas. I dag är SPD hårt tillbakapressat även på delstatsnivån, och styr bara i fem av de 16 ”länderna”, däribland Berlin och Brandenburg. I den senare hölls i söndags val och där ska nu regeringschefen Matthias Platzeck välja sida – CDU eller Die Linke. Hittills har han regerat ihop med CDU. Berlins borgmästare Klaus Wowereit har redan brutit isen genom att ta in Die Linke i sin regering. Samarbetet i delstaterna blir också ett test på om Die Linke kan överge slagordspolitiken och ägna sig åt konstruktivt politiskt arbete.

Det tyska valet är en väckarklocka för alla socialdemokratiska partier som söker den politiska lyckan i mitten, eller till och med till höger om mitten. Medan de långsamt förlorar kontakten med sin väljarbas tas deras planhalva diskret över av motståndarna. Det är delvis vad som håller på att ske i Sverige, men här finns numera ett samarbete på vänstersidan.  SPD kastade sig dödsföraktande ut i valkampen utan något regeringsalternativ alls.

Mer läsning

Annons