Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskans tynande tillvaro

Annons

Språkkunskaper tillmäts allt större betydelse. Det har väl att göra med det stora integrationsprojekt som brukar kallas globalisering. Gymnasister som har valt språk belönas numera med extra meritpoäng och arbetssökande med flerspråkig kompetens har ett bra utgångsläge vid arbetsintervjun.

Precis som med all annan undervisning är det viktigaste att de förvärvade språkkunskaperna följer med en i livet och inte rinner ner i vasken direkt efter tentamen. Här tycker jag mig märka en skillnad mellan yngre och äldre generationer, där den senare gruppens skoltyska, fortfarande 3040 år efter examen, håller som trogen följeslagare på såväl kulturvandringar i Berlin som under solsemestrar i Turkiet. De där vackra italienska fraserna som jag och mina kompisar tragglade under gymnasiet är däremot sedan länge glömda.

Från offentligt håll har tyskans tynande tillvaro ansetts särskilt oroväckande. DN-kolumnisten Richard Swartz spårar dess nedgång tillbaka till Nazitysklands fall (23/6); efter 1945 var det inte särskilt populärt att fördjupa sig i Hitlers språk. I dag är det nog inte minnet av gaskamrarna som förklarar varför andelen niondeklassare som läser tyska har halverats på tio år. Kanske handlar det om globaliseringens möjligheter i kombination med ungdomens latenta nyfikenhet inför det främmande: det är realistiskt för tonåringar att drömma om Bangkok och Buenos Aires. Från samhällets sida bör man dock inte glömma Nordrhein–Westfalen. Tyskland är Sveriges största handelspartner och Europas ledande industrination. Och när kansler Merkel säger nein, betyder det ofta just nej.

Det finns all anledning att oroa sig över tyskans försvagade ställning i skolan. Hur vi ska öka intresset? Möjligen måste vi bestämma oss. Om färre läser tyska, är kanske inte svaret att föreslå att fler ska läsa kinesiska.

Mer läsning

Annons