Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvång kan rädda liv

Annons

Med jämna mellanrum kommer larmen. Barn tvångsomhändertas i onödan alternativt barn får lida i onödan för att myndigheterna inget gör. I den bästa av alla världar, där alla alltid gör allting rätt, skulle vi slippa se såna rubriker. Dit kommer vi aldrig för problemet är värre än så. För ett beslut kan vara riktigt när det tas även om det blir helt galet några dagar senare.

I helgen mördades en kvinna av en livstidsdömd fånge som fått straffet omvandlat. Betyder det att ingen livstidsfånge någonsin ska få straffet omvandlat. En del tycker det. Den som känner någon fånge tänker annorlunda.

Den domare som lät en stockholmsmamma ta hand om sina tvångsplacerade barn, anser sig fortfarande ha agerat rätt trots att barnen senare blev misshandlade. Faktum är att domaren kanske hade rätt – just då. Det är svårt för myndigheterna att veta hur en mamma kan utvecklas när hon hamnar i kris.

Det ska inte betyda att mammor ska underskattas i andra sammanhang. I missbruksvården är det ett misstag att inte försöka utnyttja familjen hos de, inte så få, missbrukare som har familj.

Vi behöver ett mått av tvång även i en värld där personlig integritet ses som allt. För barnets skull, för den misshandlade kvinnas skull eller för missbrukarens skull. Tvång kan rädda liv.

Därför är det extra allvarligt när myndigheterna missbrukar sina verktyg. När barn isoleras som straff vid de hem som Statens Institutionsstyrelse driver, så dras hela tanken på tvångsvård i smutsen. Det kan i sin tur få förödande följder för dem som behöver hjälp.

Mer läsning

Annons