Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumps tomma löften kommer ikapp honom

Annons
Många ord och tomma löften då USA:s president Donald Trump  besöker Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna under sin Asienresa. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

För ett år sedan valde amerikanerna kasinomiljardären och TV-kändisen Donald Trump till USA:s 45:e president. En bedagad playboy som ingen dittills tagit på allvar. USA diskuterar fortfarande hur det gick till, utan att säga som det är: Väljarna lät sig luras på ett närmast genant sätt.

Amerikanerna borde ha förstått att det inte var så enkelt som att säga ”America first” så skulle USA bli ”Great again” - på den övriga världens bekostnad. De borde ha förstått att en skrävlare utan politisk erfarenhet inte skulle kunna ”fixa¨ alla problem i USA.

Det enda vallöfte Trump uppfyllt med råge är att bli ¨en annorlunda president”. Han hotar, förolämpar, ljuger som en häst travar och umgås med högerextremister som säger sig ha som mål att rasera USA:s institutioner.

Med den numera avskedade ”chefsideologen” Steve Bannon som hantlangare på fältet, mobbar Trump nu bort republikanska kandidater som inte svär honom trohetsed. Högerextremismen (för att inte säga fascismen) håller på att få fäste i det politiska systemet i USA.

Trump lovade att befria Washington från lobbyister och särintressen. I stället har han flyttat in dem i sin regering, där de nu jobbar på att urholka Obamacare, och att försöka få igenom en skattereform som är designad för rika och företag. Fattiga Trumpväljare kan känna sig grundlurade.

Trumps största huvudvärk för tillfället är den utredning som pågår om Rysslands inblandning i den amerikanska valrörelsen, och dess koppling till Trumps kampanj. Den särskilde åklagaren. Robert Mueller, har redan åtalat tre av Trumps kampanjmedarbetare, och utredningen kryper allt närmare Vita huset.

Skulle Trump försöka få Mueller avsatt, ställer han till med en konstitutionell kris och skulle riskera riksrätt. Går det så långt, är det tveksamt om han kan påräkna stöd från republikanerna i kongressen som är mycket kritiska till presidentens svärmeri för Putin.

Bara 36 procent av väljarna ger Trump godkänt så här långt, och bortåt två tredjedelar av väljarna tycker att han uträttat litet eller nästan ingenting. Är det vallöftena som börjar komma ifatt honom? Ingenting tyder dock på att hans republikanska kärnväljare – en märklig blandning av miljonärer och fattiga vita – övergett honom.

Nästa år är det kongressval i USA. Demokraterna står enade mot Trump. Men de har fortfarande inte kunnat komma överens om ett ekonomiskt program som alla ställer sig bakom. Ska demokraterna komma åt republikanerna i de fästen dessa skapat genom att rita om valkretsarna (Gerrymandering), måste de bli ”folkligare” och mer offensiva.

På ettårsdagen av presidentvalet kunde demokraterna i alla fall registrera en rad framgångar i delstatsval runt om i USA. I Virginia erövrade de både guvernörsposten och majoriteten i delstatsförsamlingen. Nu gäller det för dem att göra ett starkt kongressval och tvinga Trump på reträtt inför presidentvalet 2020.

USA:s anseende i världen har naturligtvis tagit stryk av uppsagda och ifrågasatta internationella avtal, särskilt klimatavtalet. I praktiken betyder det inte så mycket, eftersom delstaterna och företagen fortsätter som förut. Men vem kan längre lita på USA?

Besöket i Kina visade upp en stark Xi Jinping som ska ”hjälpa” Trump med Nordkorea och med att skapa jobb i USA. Trump lämnade Kina med en bunt till intet förpliktande löften om kinesiska investeringar i USA, och i Nordkorea gör Kina så mycket det har lust.

USA:s ledarroll i världen var redan ifrågasatt. Med Trump är den helt klart på väg att övergå till Kina och Ryssland.

Torsten Nilsson

Mer läsning

Annons