Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstlös piratjakt

/

Annons

De ser inte mycket ut för världen. Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde, arkitekterna bakom fildelningssajten The pirate bay, som står åtalade för brott mot upphovsrätts- lagen.

Kamerablixtarna smattrar, den har kallats århundradets rättegång. Runt killarna svansar stjärnadvokater och journalister från världens alla hörn. Är det samtidens motsvarigheter till James Dean som samhället har släpat till skranket? Jag vet inte hur rebelliskt det är att hålla sig med sagoinspirerade smeknamn när man fyllt 30 år, men klart är att Anakata, Tiamo och Brokep är representanter för en ny tid. Gratiskulturens tid.

Men så värst rebelliskt är det i sanningens namn inte; över en miljon svenskar i alla åldrar ägnar sig åt fildelning. En ny undersökning visar att tre av fyra unga inte ens tycker det faktum att fildelning är olagligt är ett skäl för att avhålla sig.

Lagens råmärken är ju i normala fall ett tämligen effektivt verktyg för att styra våra vanor, men på nedladdarna biter inte lagstiftningen. Ett problem? Ett monumentalt problem.

Gratis är i dag lika självklart som ketchup på pastan. Och lika omöjligt som det skulle vara att tvinga bort de sötade tomaterna från makaronerna kommer det vara att stoppa fildelningen. I stället för att driva igenom integritetskränkande lagstiftning borde politikerna och skiv- och filmindustrin medverka till att sprida den digitala kulturen på legal väg.

Uppliva pragmatismen! Låt polisen agera mot den storskaliga och organiserade fildelningen och öppna möjligheten för fil- delare Andersson att titta på sin favoritfilm gratis men lagligt. Tänk TV3 fast på nätet. KO

Mer läsning

Annons