Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffsäker sexsatsning av regionen

/

Annons

Ett anonymt, vadderat, kuvert innehållandes en videokassett med titeln "Första gången", och en handskriven hälsning från "Mona". Det var vad 120 000 förstagångsväljare fick i brevlådan under valrörelsen 1998.

Filmens första minuter inleddes med ett ungt par som hade sex i en säng. Därefter dök plötsligt Mona Sahlin upp i rutan och pratade om hur första gången kändes för henne, första gången hon röstade, det vill säga.

Bakom filmen låg SSU som ville bryta den klämkäcka tonen kring politik och jazza upp valrörelsen med lite sex.

Huruvida det lyckades är en annan fråga. Therese Tagesson, då 21 år från Markaryd, berättade för Aftonbladet att hon blev så rädd för det anonyma brevet att hon funderade på att ringa polisen.

Att skapa ett intresse för politik med sex är kanske inte en jättebra idé. Desto bättre är idén att på politisk väg, via regioner och landsting, bygga kunskap om sex.

Tillsammans med övriga regioner och landsting i norr har Region Jämtland Härjedalen producerat sex stycken youtube-filmer om sex och relationer som riktar sig till unga nyanlända i Sverige, under namnet "Nästan allt om sex i Sverige".

Filmerna är baserade på intervjustudier med unga nyanlända, där det framkommit att många har stora kunskapsluckor när det gäller sexuell hälsa.

Jonas Jälmbrant, distriktssköterska från Umeå som har gjort studien och programleder serien, förklarar på Region JH:s hemsida att filmerna bygger på de synpunkter, tankar och önskemål som unga nyanlända lyft fram.

De första två filmerna handlar om könssjukdomar och lagar om sex. De ligger nu ute på nätet och finns på svenska, engelska och arabiska. Resterande filmer kommer att publiceras i jämn takt under hösten och komma ut på fler språk senare i höst.

Satsningen på filmerna är ett ypperligt initiativ av Region JH och de övriga regionerna och landstingen. Att på ett konkret sätt leverera sexualundervisning till en grupp unga vuxna som kommer från länder där sexualundervisning sällan existerar, och många gånger är tabu att fråga om, är ett ansvarsfullt sätt att räta ut frågetecken och underlätta integrationen i Sverige.

Filmerna kan även med fördel användas som ett baspaket om sexuell hälsa, oavsett bakgrund och ålder, poängterar Karin Wåhlén-Götzmann, länssamordnare för sexuell hälsa i Region Jämtland Härjedalen.

Som tur är levereras filmerna i ett relevant format, anpassat för den tilltänkta målgruppen och är lätta att sprida på nätet.

Ingen behöver vara rädd för att få hem ett anonymt paket som kan misstas för porr.

Mer läsning

Annons