Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka 100 år tiden i Fränsta

Annons

Förr gick det att diskutera frågor som: Behövs fackföreningarna i dag? Ingen vill ju ha tillbaka sågverkspatronernas tid. Sas det. Nu ser vi i verkliga livet att sanningen är en annan. Marknadsekonomin är en mäktig drivkraft för välstånd. Men utan kontroll och regler i form av avtal och lagar kommer människor att utnyttjas på ett helt oacceptabelt sätt.

Det drabbar inte bara thailändska bärplockare och skogsplanterare från Kamerun. Det drabbar också svenska ungdomar. Exemplet Focus CRS i Fränsta är lärorikt. Där hotar företaget nu med nedläggning sedan TCO-facket Unionen tagit ut löntagarna i strejk för att få företaget att teckna kollektivavtal.

Call Centerföretaget har fått statsstöd för att etablera sig i glesbygd. Deras enda kund, Peak Partners, har kontor på fashionabla Norrmalmstorg i Stockholm. Men de som jobbar har anställningskontrakt som löper dag för dag. Problemet med det upptäcktes när en av dem blev sjuk och blev helt utan inkomst de första 14 dagarna.

Utan kollektivavtal har de anställda vare sig OB eller övertid. Man saknar gruppliv- och arbetsskadeförsäkringar, tjänstepension och får aldrig chansen till ett fast jobb. Vi är tillbaka till den tid för hundra år sedan då sjåarna i hamnen fick ställa sig i kö varje morgon för att se om det fanns något påhugg den dagen.

Därför är det så viktigt att facket får vårt stöd. Sossarna är förtjäntfullt tydliga. Mer överraskande, och positivt, är att liberala Sundsvalls Tidning också uppmanat Focus CRS att sluta kollektivavtal. Det är bra om fler i borgerligheten på detta sätt tar avstånd från den nyliberalism som hotar välfärden.

Mer läsning

Annons