Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till förfång

Annons

En stor del av politiken handlar om vem som bäst kan beskriva verkligheten. Och är det något som är nästan omöjligt att bli klok på så är det just det här med verklighetsbeskrivningar. Här finns en borgerlig verklighet, en socialdemokratisk, en centerpartistisk och så vidare. Trots att det i verkligheten såklart bara finns en verklighet!

Står Sverige väl rustat för att möta finanskrisen? I går debatterade riksdagen frågan. ”Den här regeringen har mycket aktivt mött den ekonomiska krisen”, berättade en nöjd finansminister Anders Borg. ”Stora skattesänkningar till höginkomsttagarna, det skapar inga jobb”, svarade socialdemokraternas Thomas Östros indignerat.

Regeringen har sänkt skatterna och därmed varit ansvarstagande. Regeringen har sänkt skatterna och därmed varit ansvarslös.

Sverige har, först med alliansen och därefter det rödgröna samarbetet, fått en otroligt stark blockuppdelning. Blockpolitiken synliggör skillnaderna men den leder också till väldigt svartvita verklighetsbeskrivningar.

Det är bra att alternativen görs tydliga inför 2010. Men jag tror, och nu tar jag tillfälligt av mig den röda kavajen, att det den stenhårda uppdelningen är till förfång för det demokratiska samtalet. Nyanserna försvinner när målarna bara har att välja mellan två färger.

Mer läsning

Annons