Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorn fortsätter

/

Annons

Ovanstående rader är hämtade från den chilenska poeten Pablo Nerudas dikt ”Jag förklarar några saker”. Stroferna handlar inte om terrorn i Gaza, men fångar väl känslan i det besinningslösa övervåld som en av världens mest kraftfulla krigsmaskiner återigen släppt loss mot Gazas befolkning.

Efter gårdagens flygattacker adderas många nya namn till listan över döda och lemlästade: natten mot måndag föll bland annat sju palestinska barn offer för Israels bombardemang. Dödssiffrorna stiger, och på sjukhusen råder fullständigt kaos; mediciner är slut, personalen klarar inte att hantera strömmen av sårade.

Den israeliska överheten, till vardags materialiserat i fortifierade bosättningar, betongmurar och stängda gränsposteringar, klarar inte att förhindra raketbeskjutningarna från Gaza, däremot förmår de effektivt att strypa tillförseln av mat, mediciner och andra förnödenheter.

Israels ambition är uppenbar: den demokratiskt valda Hamasregeringen ska tillintetgöras, Gazas styre ska svältas ut och bombas sönder.

Men de militära luftoperationerna förmår inte att göra skillnad på livrädda sjuåringar och fanatiska självmordsbombare. Den israeliska krigsmakten speglar sig i skammens rodnad – så här agerar skurkar och banditer!

Utsikterna för fredlig samexistens är i dagsläget en närmast omöjlig tanke. Från Gaza City eller Tel Aviv kommer det inte att presenteras några fredsplaner.

Nej, som vanligt ställs hoppet till USA, Israels mäktiga beskyddare.

Amerikanarna har aldrig haft en särskilt stor fan club i Mellanöstern och president Bushs Irakprojekt har inte precis stärkt supermaktens aktier i arabvärlden.

Om tre veckor tillträder Barack Obama sitt nya jobb. Han har uttalat ambitioner för Israel/Palestina.

Ge Obama lika många år som Bush tillåtits härja i Irak och vi kanske är en lösning på spåren.

Mer läsning

Annons