Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teorin stämmer inte med praktiken

Annons

Härintill skriver jag om en krönika skriven av Leif Pagrotsky, en av de socialdemokratiska partiledarkandidaterna. Han har där kloka synpunkter om elnätet som uppmärksammats i veckan för höga avgifter. Allt får inte plats i en kort krönika, så han berör den här gången inte elavregleringen som helhet. Men måste också synas. Den märkliga prissättningen på el gör att den dyrast producerade kilowattimmen får styra priset på all den el som produceras. Det anses i teorin ske på en fungerande elmarknad, vilket enligt samma teori skulle ge lägre priser.

I det verkliga livet ger det i stället väldiga vinster till elproducenterna samtidigt som kunderna, industri såväl som hushåll får betala dyrt. Enligt teorin kan dessa minska sina kostnader på den marknad som öppnats genom det  nya försäljningsledet. Men då handlar det om ören för den aktive konsumenten.

Den passive konsumenten har i stället straffats i detta system genom en extrakostnad som försvinner med ett telefonsamtal. Är det ett konsumentskydd värdigt ett välfärdssamhälle? Sannolikt fördyrar hela detta försäljningsled totalkostnaden för konsumenterna jämfört med det tidigare reglerade systemet. Det är bara ännu ett exempel på hur en övertro på avregleringar ställt till det för konsumenterna. Vi drabbas i mindre skala.

Ryssarna däremot har fått veta allt om vad rövarkapitalism kan ställa till med. Nu fyller den siste Sovjetledaren Michail Gorbatjov 80 år. Han hyllas med rätta i utlandet för att han inledde den förändringsprocess och den öppenhet som gav frihet. I Ryssland är han inte alls populär. Men det beror inte så mycket på det han själv gjorde som på vad de nyliberaler gjorde som under Jeltsin genomförde de privatiseringar som gjorde gamla makthavare till miljardärer samtidigt som vanliga ryssars alla besparingar försvann i inflation.

När jag skrev om Egypten och Mubaraks fall påpekade jag att vi sett liknande saker där, när militära och civila ledare berikat sig i privatiseringarnas spår. Marknaden ska inte styra, den ska styras.

Mer läsning

Annons