Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandlös brottsbekämpning

Annons

Det räcker inte med att en misshandel är möjlig att utreda – den ska helst vara enkel för att bli ordenligt utredd! Annars är risken stor att ärendet skrivs av eller hamnar i den omtalade högen med ouppklarade fall.

Så krass är den polisiära verkligheten, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Väldigt många misshandelsärenden, det som vi till vardags kallar gatuvåld eller fylleslagsmål, mellan obekanta utreds inte ordentligt. I dag klaras endast 16 procent av brotten upp, trots att det många gånger bara skulle krävas förhållandevis små insatser för att förbättra statistiken.

Att polisen kan vara lat framgick med all önskvärd tydlighet i den famösa rapporten om polisens arbetssätt vid nykterhetskontroller. Brå:s nya rapport strör mer salt i såren. Bara genom att bli bättre på att samla in mer information direkt på brottsplatsen, införa en checklista för utredningsarbetet och skapa öppnare kanaler mellan de olika polisiära leden tror nämligen Brå att uppklaringsprocenten skulle kunna förbättras avsevärt.

”Det finns en klar potential för polisen att öka uppklaringen genom ett mer effektivt utredningsarbete”, säger Anna Eksten, utredare på Brå.

Det ligger möjligen i sakens natur att ett fylleslagsmål utanför en krog med lindriga personskador är knepigt från utredningssynpunkt. Det kan vara svårt att utröna vem som startat bråket, eventuella vittnen kan vara lika runda under fötterna som de båda kombattanterna.

Tyvärr finns det alldeles för många exempel på oskyldiga förbipasserande som blivit överösta med slag och sparkar. Frågan är alltså väldig angelägen. För att behålla tilltron till rättssystemet är det viktigt att polisen stärker sitt utredningsarbete.

Nattens slagskämpar behöver förstå att samhället ser lika allvarligt på alla typer av våldsbrott

KO

Mer läsning

Annons