Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Täbygrabben som fick hela kungariket

/

Annons

Ett tecken på att Moderaterna är Sveriges dominerande politiska kraft: det talas om den moderata successionsordningen, om vem ska ta över efter Fredrik Reinfeldt. Ett tag ryktades det om att Anders Borg bidar sin tid på finansdepartementet, i väntan på det stora ledarskiftet. Vid partistämman, som inleds i dag i Örebro, kommer Borg förmodligen att bli invald som ny ledamot i partistyrelsen. Ett steg närmare partiordförandeposten? Borg själv nekar.

Fredrik Reinfeldt har lett Moderaterna i ganska precis åtta år, varav fem år som statsminister. Hans bedrift är redan historisk, Reinfeldt är den första högerledaren i modern tid som har lyckats bli omvald. På det följer också att Moderaterna kommit att sätta ramarna för det politiska samtalet. En liten kulturrevolution, där numera utgångspunkten inför varje ny budget är sänkt skatt. Jobbskatteavdrag ett, två, tre och fyra. Normalläget är nya skattesänkningar. Allt annat beskrivs som ”skattechock” eller ”bidragspolitik”.

Fredrik Reinfeldt har inte mycket kvar att bevisa, hans plats i den i den borgerliga historieskrivningen är given. Kung Fredrik. Eller kanske hellre, om Reinfeldt själv fick bestämma, den vanliga Täby-grabben som klättrade hela vägen till toppen. Gymnasiet, lumpen, högskolestudier. Partiledare och regeringschef. Det är en resa som faktiskt är möjlig i Sverige, ja, rent av realistisk. Och i de nya Moderaternas officiella dokument heter det också att välfärdssamhället ska värnas. Landet ska hållas samman. I det reviderade idéprogram som ska antas under partistämman, står det att ”Moderaterna motsätter sig dem som anser att skolan, sjukvården och omsorgen inte ska finansieras gemensamt”. Socialdemokraterna hade inte kunna uttryckt det tydligare.

Av det tidigare Högerpartiet återstår inte mycket. Moderaterna är en konturlös och väl avvägd pr-produkt. Råkar man klämma åt en sjukskriven är det ”beklagligt”.

Det är bara i undantagsfall som den moderata bockfoten sticker fram. Som när partiledningen i det uppfräschade idéprogrammet hyllar ”samhällsbärarna”: ”När särintressen dominerar samhällsutvecklingen får samhällsbärarna stå tillbaka”.

Moderaterna har gjort sitt val, man ställer sig på det hårt arbetande löntagarkollektivets sida. På andra sidan har vi de trötta bidragstagarna, de kverulantiska pensionärerna och sjukskrivna simulanterna: särintressen hela bunten.

Moderaterna har kommit långt på åtta år. Men det där med solidaritet har partiet aldrig fattat.

Mer läsning

Annons