Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta udden av piraterna

Annons

Får några tiotusen röstberättigade, i huvudsak unga män, som de vill kommer piratpartiet att bli invalt i Europaparlamentet. Men osäkerheten är stor. Erfarenheten säger att det, konstigt nog, är en sak att lägga en röst i en Sifomätning men en helt annan att faktiskt göra det på valdagen. Skulle emellertid de senaste opinionsmätningarna stämma även på kvällen den sjunde juni, vad för slags representation skulle då piratpartiet utgöra i Bryssel?

Det dröjde ungefär två minuter innan Sveriges Radios eminente lördagsintervjuare Tomas Ramberg satt piraternas ledare Rickard Falkvinge på pottkanten. Frågan gällde just allt det där andra än integritetsfrågorna.

Piratpartiet delar samma problem som alla enfrågepartier – hur hantera det faktum att världen faktiskt är stor och svår? Så hur resonerar Rickard Falkvinge när det gäller a-kassan, miljöförstöringen, välfärdens omfattning, arbetslösheten? Han resonerar inte alls.

Piratpartiet lägger sig inte i huruvida välfärdssystemen ska justeras ”ett par decimaler åt ena eller andra hållet”. Om det ändå vore så väl ...

Tänk om moderaterna uteslutande hängav sig till försvarsfrågor eller om socialdemokraternas första och enda punkt var krav om högre barnbidrag. Då skulle svensk politik vara fragmenterat intill oigenkännlighet och vi skulle få hopplösa regeringskoalitioner.

Piratpartiet har en viktig poäng, människor ska ha rätt att surfa internet utan att behöva ha storebror hängandes över axeln. Varför kan inget annat parti lite snabbt säga just detta så slipper vi skicka piraterna till Bryssel?

Mer läsning

Annons