Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta makten över handeln

/

Annons

Butiksägaren Malin Savehed vill spränga in en liten handelsplats med kläder, inredning och café på en gammal innergård i Östersund.

Enligt handelns trendspanare är hon helt rätt ute. Stora köphangarer utanför städerna tillhör det förgångna. Framtidens handelsplatser ska ligga centralt och påminna om gammeldags stadskärnor. Gallerior utanför stadskärnorna kan bara överleva om de utformas som kompletta "ministäder" med butiker, frisörer, restauranger och gym. Till en viss gräns blir de ett komplement till cityhandeln. Växer de sig för stora blir de ett hot.

Handeln i Lillänge och Odenskog sätter redan hård press på citybutikerna i Östersund. När sportjätten XXL öppnar till jul är inte frågan om någon av de andra sportbutikerna får kasta in handduken, utan vilken. Så fungerar de fria marknadskrafterna, säger någon. Men det nya enligt trendspanarna är att det är staden som formar framtidens handel, inte handeln som formar staden. Paradexemplet är detaljhandelsjätten Walmart, som under starka protester tvingades överge sin standardarkitektur och anpassa sig till stadsmiljön i Washington DC.

Det är lika viktigt för politikerna i Östersund att värna om makten över stadsplaneringen. Inte göra som Ängelholms kommun, som skrev ett exploateringsavtal med löfte om fri sikt framför Biltemas butik - för all framtid. Förvaltningsrätten upphävde avtalet. Det finns en gräns för hur mycket en kommun kan böja sig för en exploatör. Biltema har för övrigt haft segdragna processer om etableringar på flera orter genom åren, trots att de pekat ut Östersunds kommun som unikt krånglig att ha att göra med.

Det byggs mycket bostäder i Östersund just nu. Om några år kommer staden att se annorlunda ut. Kanske är det dags för en ny handelspolicy som bygger på nya rön om handelns utveckling och en vision om hur framtidens Östersund ska se ut?

Mer läsning

Annons