Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta hem trupperna från Afghanistan

Det har gått sju år sedan "Operation enduring freedom" inleddes. Invasionen av Afghanistan var legitim, sanktionerad av FN. Målet var att fånga Usama bin Laden, slå ut terrornätverket al-Qaida och störta talibanregimen som härbärgerade terroristerna.

Annons
Rapporteringen från Afghanistan hamnade ganska snart i andrahandssorteringen: intresset svalnade när det verkade som att ett visst lugn lagt sig över landet. Talibanerna drevs på flykten, terroristerna trängdes tillbaka, samtidigt som fokus skiftade mot Irak och USA:s smutsiga och olagliga krigföring.
I dag ligger Afghanistan under den stora nyhetsradarn; rapporteringen är sporadisk och handlar om riktade attacker mot talibanfästen och bomber som träffat fel och dödat oskyldiga.
Men faktum är att våldet numera ligger på de högsta nivåerna sedan invasionen inleddes. Och faktum är att Sverige blir allt mer insyltat i det utsiktslösa kriget.
Samtidigt som misstron växer inför möjligheten att med vapenmakt bringa varaktig stabilitet trappar regeringen upp i sitt militära engagemang.
Thage G. Peterson, tidigare socialdemokratisk försvarsminister, är en av dem som anser att Sverige slagit in på fel väg - kriget kan inte vinnas med bomber och granater, talibanerna kan inte bevekas utan måste bjudas till förhandlingsbordet.
"Jag älskar inte talibanerna och jag försvarar ingalunda den politik som de stod för när de styrde Afghanistan. De utförde hemska och avskyvärda handlingar. Men trots de förbättringar som har ägt rum i det afghanska samhället under senare år ökar stödet för dem. Det beror på att det afghanska folket efter årtionden av krig är så innerligt trötta på bomber och dödande. Men också trötta på USA:s och Natos närvaro i landet.
Afghanernas egen historia lär oss att utländska trupper aldrig har varit efterlängtade och populära i Afghanistan", skriver Peterson i en tänkvärd debattartikel i fredagens Svd.
Kriget kan inte avslutas med mindre än att parterna når en förhandlingslösning. Till och med Afghanistans egen president Hamid Karzai har öppet diskuterat utsikterna att nå en avtalad fred med talibankrigarna.
Thage G. Peterson betonar att de militära utgifterna för svenskt vidkommande faktiskt överstiger kostnaderna för de biståndsprojekt som stödjer återuppbyggnaden av Afghanistan.
Svenska regeringen måste byta strategi. Den borde lyssna mindre till hökarna i Washington och mer till sådana som Thage G.
"Med våra svenska fredstraditioner borde vi ha en egen linje - en fredens och samförståndets väg - i Afghanistan. Det är djupt sorgligt - och tragiskt för alla drabbade - att vi inte planerar för en sådan väg".

Mer läsning

Annons