Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta fasta på hans löfte

/

Vi får vad väljarna valt. Alltså har Europaparlamentet godkänt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso till en ny period. De svenska sossarna röstade emot.

Annons

Det fick ingen praktisk betydelse, men kan duga som markering mot högerpolitiken. Betydelse kan det däremot få att Barroso vid utfrågningen i parlamentet gav efter på frågan om att agera mot lönedumpning. Här har facken något att ta fasta på.

Den portugisiske högerpolitikern José Manuel Barroso fick i EU-parlamentets omröstning stöd av 382 ledamöter, 219 röstade emot medan 117 avstod. Omröstningen är sluten, men det är ganska uppenbart att han stöddes av högern och stora delar av liberalerna. Socialdemokraterna var splittrade, främst spanska och portugisiska delegater röstade ja, andra la ner sin röst och några sa nej, precis som den gröna gruppen och vänstergruppen. Men det var en bit till omvalet. Liberalerna fick igenom kravet på en kommissionär för mänskliga rättigheter, och socialdemokraterna fick Barroso att ändra sig i frågan om utstationeringsdirektivtet.

Det gäller alltså det vi kallar Vaxholmsmålet och hur EU:s domstol, som Socialdemokraten Marita Ulvskog beskriver det i Expressen, ”förvandlat ett minimidirektiv till ett maximidirektiv”. Domstolen har alltså öppnat för lönedumpning och sämre villkor för utländska arbetare i Sverige. Barroso hävdade först, likt den svenska regeringen, att problemet låg i medlemsländerna. Men när han fick påpekandet att domstolen hindrade länderna att ha högre ambitioner, så backade han och sa sig kunna tänka sig en översyn av direktivet.

Detta tog Europafackets ledare, LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin omedelbart fasta på. Hon krävde att han preciserade sig och förpliktade sig att revidera direktivet. Något sådant löfte kom inte. Därför var det fullt logiskt av de svenska socialdemokraterna att inte rösta för Barroso. Men det betyder inte att man ska låta honom slippa undan sitt halvhjärtade, men ändå löfte. Och det är förstås otaktiskt för att inte säga direkt dumt av Ulvskog att försöka ta poäng genom att jämföra Barroso med Mr Bean.

Klatschiga formuleringar ökar inte möjligheten att få en av EU:s mäktigaste politiker i fem år till att uppfylla sina löften till Europas löntagare.

Mer läsning

Annons