Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige efter den 19 september

/

Med tanke på regeringen Reinfeldts mörka meritlista är det inte så kinkigt hur Sossarna vinner nästa års val, bara de vinner.

Annons

Men med Sverigedemokraternas intåg på den politiska scenen har begreppet vinna fått en mycket luddig innebörd.

I går presenterade Dagens nyheter en opinionsmätning som om den skulle stå sig efter valdagen ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll med de rödgröna som största block men utan egen majoritet. Mona Sahlins kommentar till ett sådant utfall är lika bistert som det antagligen är sant: politiskt kaos väntar.

Fredrik Reinfeldt och övriga borgerliga partiledare har förvisso sagt att de avgår om de rödgröna blir största blocket så får Sahlin leda en minoritetsregering med högerns passiva stöd. Det kan låta som en hedervärd hållning, hellre ger högern upp regeringsmakten och går i opposition än regerar vidare med Sverigedemokraternas hjälp. Men är det verkligen troligt att Reinfeldt skulle agera passiv åskådare i fyra långa år medan Mona Sahlin river upp skattesänkningar och höjer ersättningen i a-kassan för miljarder?

Å andra sidan vill inte Fredrik Reinfeldt för allt i världen riskera att splittra den borgerliga allians som han under stor möda byggt upp. Alliansen är Reinfeldts nyckel till Rosenbad. Att gå i frivillig opposition och därmed hålla det borgerliga samarbetet intakt är långsiktigt betydligt bättre än en uppsplittrad allians. Ty då kan borgerligheten återkomma som ett samlat alternativ inför 2014 års val.

Alternativet till en minoritetsregering uppbackad av en passiv opposition är ett blocköverskridande regeringsunderlag. I går meddelade Mona Sahlin att hon är beredd att söka samarbete med Centern och Folkpartiet om de rödgröna inte vinner egen majoritet. Därmed sätter hon en kil rakt in i det borgerliga laget och drar samtidigt åt tumskruvarna på Fredrik Reinfeldt.

Vad Sahlin frankt säger är: Detta är inte några statsvetenskapliga tankeövningar utan svårsmälta men realistiska scenarier. Vi befinner oss i skarpt läge! Någon ska faktiskt styra landet efter den 19 september 2010 och det är viktigt att väljarkåren redan nu får alternativen klara för sig.

Mona Sahlin skickar samtidigt en outtalad varning till sofflockspartisterna som tänkt åka till Ullared på valdagen. Är ni beredda att riskera kaos?

Mer läsning

Annons