Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige drivs mot konflikt

Avtalsrörelsen bjöd på en stor överraskning när Ingenjörerna och Industritjänstemännen i Unionen accepterade ett medlarbud på 18 månader och 2,6 procent, trots att LO-sidan och IF Metall inte fick något bud.

Annons

Det kan förefalla som en stor seger för arbetsgivarsidan i och med att löntagarfronten splittrades.

Sanningen är nog den att tjänstemannaorganisationerna inte är lika intresserade som arbetarnas organisationer av att stoppa arbetsgivarnas möjlighet att runda lagen om anställningsskydd med hjälp av bemanningsföretag, ett krav som LO-förbunden knappast kommer att släppa.

Frågan är väl om det ändå inte är en Pyrrhusseger. För industriavtalet från 1997 har inte bara tjänat löntagarna väl i form av många år av höjda reallöner. Det har också tjänat arbetsgivarna väl i form av låga påslag och framförallt en nära nog fullständig arbetsfred under alla dessa år.

Och inget tyder nu på annat än att vi är på väg mot konflikter på arbetsmarknaden.

Svenskt Näringsliv har en allt mer ideologisk och nyliberal hållning. Samtidigt hoppas man nog kunna utnyttja IF Metalls utsätta läge när nu industrin även fortsatt har problem.

På borgerligt håll uppmuntrar man denna hållning. Folkpartisten Carl B Hamilton exempelvis kritiserade i går DN:s rapportering och ifrågasätter arbetslivsreportrar som ”ser sig som sigillbevarare av den svenska modellen”, något han menar är överspelat i globaliseringens tid.

Sanningen är att samförstånd och ömsesidig respekt på arbetsmarknaden behövs mer än någonsin i vår tid.

Men Svenskt Näringslivs nya hållning driver Sverige mot kostsamma konflikter.

Mer läsning

Annons