Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är litet Norden är större

Regiondebatten är för tillfället död och begraven. Man kan ha vilka åsikter som helst i sak.

Annons

Det förundrar mig hur snabbt alla tog ställning i sak, och hur definitivt den därmed dog när de norrländska politikerna presenterade en lösning som aldrig kunde bli en lösning. Även om jag personligen trodde mest på en gemensam lösning för de fyra nordligaste länen så förundrades jag över att de som ville ha det alternativet inte såg till att ändå få det näst bästa – alltså en gemensam region för Jämtland och Västernorrland.

Fast i ärlighetens namn har jag hela tiden varit lite skeptisk till regionaliseringen i den mån den försvagar nationalstaten. I mina ögon har nationen Sverige, sen diskussionen om ett svensk medlemskap kom igång på allvar, hela tiden varit en väl liten storhet i EU. Efter utvidgningen under Göran Perssons ledarskap har EU växt ytterligare.

Sacos samhällspolitiske chef, historikern och debattören Gunnar Wetterberg gjorde i går ett andra försök att väcka förslaget om den nordiska förbundsstaten Förenade Norden. Förra gången avvisades det omedelbart av samtliga nordiska statsministrar (varav en vice). Men diskussionen fortsätter. En tanke, som fått stöd av Finlands Nordenminister, är att finlandssvenskan skulle bli en rikslikare i det nordiska samarbetet.

Jag misstänker att ett nordiskt förbund inte blir verklighet i mitt liv. Men jag gillar idén. 25 miljoner är fler än tio. Det förefaller i alla fall lättare att skapa en gemensam nordisk än europeisk identitet. Då måste tevemediet användas. 70–80-talsidén om en nordisk tevesatellit dog. Men nu finns Skavlan. En och annan finlandssvensk teveserie finns också – på kvalitetskanalen SVT, plus en massa bra danska filmer och norska serier. Men Skavlan är viktigast. En gemensam debatt och offentlighet är vad som krävs för att skapa en nordisk identitet.

”Jag misstänker att ett nordiskt förbund inte blir verklighet i mitt liv. Men jag gillar idén.

Mer läsning

Annons