Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk-rysk omstart

I går anlände
statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt till Moskva. Sedan kriget mellan Georgien och Ryssland bröt ut sommaren 2008 har Sveriges och Rysslands bilaterala relationer befunnit sig under fryspunkten.

Annons

Många kritiserade den ryska krigsföringen, men få gick så långt som Carl Bildt.

Åren 1941–1945 är ett känsligt kapitel för ryssarna. Med tanke på att landet förlorade cirka 25 miljoner medborgare under krigsåren är det lätt att förstå att Bildts jämförelse mellan Rysslands motiv för att gå i krig mot Georgien och Nazitysklands agerade före andra världskriget inte föll i god jord. Sådana petitesser påverkar emellertid inte regeringens största ego.

Carl Bildt, alltid i språnget, alltid redo att dra en knivskarp analys av världsläget för den som orkar lyssna.

Förhoppningsvis markerar det svenska besöket en normalisering av de svensk-ryska relationerna. Om målet är att påverka utvecklingen i Ryssland – inte att plocka inrikespolitiska poänger – är det bättre att sitta i rundabordssamtal i Kreml än att skrika högt från Stockholm. Därmed inte sagt att svenska makthavare ska blunda för de auktoritära tendenserna i det ryska samhället.

Under Reinfeldts och Bildts besök är också ett möte med fristående människorättsorganisationer inplanerat. Man kan fundera vilka möjligheter våra regeringsföreträdare haft att diskutera frågor som de mänskliga rättigheterna i Ryssland – på plats i Ryssland – utan fungerande diplomatiska förbindelser?

Mer läsning

Annons