Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårtvättad byk

Annons

Ibland är det bättre att gå vidare än att rota i det förflutna. I alla fall om man är ledande politiker. Så resonerade till exempel president Ford när han gav sin företrädare Richard Nixon amnesti för hans inblandning i Watergateskandalen.

Hur Barack Obama kommer att hantera de senaste anklagelserna om Bushadministrationens mörkläggning av ett hemligt antiterrorprogram, där bland annat statssanktionerade mord stod på menyn, vet vi inte. Stämmer uppgifterna att förre vicepresidenten Dick Cheney beordrat locket på för dessa rättsvidriga metoder är det en skandal som får Watergate att framstå som rena pojkstrecket.

Som distanserad betraktare tycker man förstås att sanningen måste sökas, även om det betyder att släpa en skröplig tidigare vicepresident till kongressförhör. Barack Obama har inte bara ett moraliskt ansvar att reda ut de smutsiga anklagelserna, här finns också en chans att stärka USA:s anseende internationellt. Men det är inte säkert att Obama tänker på samma sätt, ty oavsett vad resten av världen tycker och tänker är det ändå den inhemska opinionen som är viktigast.

Att vända ut och in på åren 2001–2008 kan medföra obehagliga överraskningar för Obama. Vad visste höga demokrater i opposition, är presidenten opatriotisk om han säljer ut Bushadministrationens arbetsmetoder? Och, i ett värsta scenario, skulle ett nytt terrordåd inträffa på den amerikanska hemmaplanen skulle Obama anklagas för att vara mer intresserad av att jaga politiska motståndare än terrorister. KO

Mer läsning

Annons