Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarslös kyrka

/

Det är svårt att få något grepp om den katolska kyrkan.

Annons

Strängt konservativ och stundtals närmast fientligt avvisande mot sådant som andra betraktar som sunt förnuft (kondomer skyddar mot hiv!). Å andra sidan en progressiv kraft i kampen mot världsfattigdomen. Katolska präster har räddat otaliga människor undan krig och förföljelse.

Liksom alla andra trosinriktningar finns det även inom katolicismen ett spänningsfält mellan de reaktionära och humanistiska sidorna som i någon mening gör den intressant. Det lämnar i alla fall ingen oberörd.

I dag tänker dock ingen på de positiva aspekter som åtminstone delvis balanserat bilden av den katolska kyrkan. Nu kretsar allt kring den pedofilskandal som förra året uppdagades och som därefter följts av nya avslöjanden. I stället för att offentligt ta avstånd från övergreppen och kräva fullständiga utredningar har påven Benedictus den sextonde varit provocerande tyst.

Den här tystnaden kan tolkas som att kyrkan står svarslös. Man vill inte, kan inte närma sig problemets kärna. Skulle man göra det skulle man nämligen tvingas diskutera celibatet och dess betydelse för de sexuella övergrepp som rullats upp i land efter land.

Mer läsning

Annons