Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarar men står svarslös

/

De varsel om massuppsägningar som nu duggar tätt över hela landet, lär bli spiken i kistan för den borgerliga regeringens påstådda jobbpolitik. Nu står det betydligt tydligare än i brinnande högkonjunktur hur fruktansvärt orättvis och improduktiv de borgerligas väg är.
Maud Olofsson försöker prata bort saken. Men hon är i realiteten svarslös.

Annons
Vet du hur mycket en Volvoarbetare som blir uppsagd förlorar när han blir arbetslös? P1:s utfrågare Tomas Ramberg ställde frågan till näringsminister Maud Olofsson i ekots radiointervju. Svaret blev nej. En siffra som nämnts är 59 procent, eller 7500 kronor efter skatt. Ramberg använde i intervjun siffran 10-15000 i månaden brutto.
Och han frågade hur 15000 varslade i Göteborg, så många kan beräknas följa av de varsel Volvo redan lagt, påverkas när de kanske har lån på ett hus som inte går att sälja och hamnar i en skuldfälla.
Men Maud Olofsson ville inte svara på så verklighetsnära scenarier. Hon talade istället om vikten att a-kassan är en omställningsförsäkring och hon fortsätter att påstå att en sämre a-kassa ger fler jobb.
Hon vägrar ta till sig en verklighet där varsel om 8000 industrijobb i september är en siffra som redan överträffats de första veckorna i oktober. Fast svaret är kanske snarare att hon inte kan svara. För regeringen står så här långt svarslös inför den kris vi nu ser. De har ända sen finanskrisen kom in i ett akut läge, hänvisat till den budget som nyss lagts. Sänkt skatt är receptet i varje konjunktur. Det inger verkligen inte förtroende att regeringen måste släpas fram till varje åtgärd mot en akut kris.
Och vad gäller a-kassan, alla som tvingats lämna den och alla som kommer att få problem för att den försämrats kraftigt, så tror jag att de borgerligas resonemang helt enkelt inte går hem längre. Sanningen är att villkoren i a-kassan var dåliga nog förut, utan att man behövde försämra dem.
I ett läge av högkonjunktur gick det att sprida en känsla av att de arbetslösa kanske inte var så aktiva i sitt arbetssökande. När det kopplades till påståendet att det ger jobb gick en del på saken. När folk i fullt arbete sägs upp av orsaker som på intet sätt kan kopplas till personen, kommer läget i ett annat läge.
Till detta ska läggas att de långtidsarbetslösa är längre från arbetsmarknaden än någonsin, sen massor med utbildningar avskaffats.
Att högkonjunkturer ger jobb är inget nytt. Att de borgerliga skulle ha uppfunnit ett nytt sätt att skapa jobb är helt enkelt inte sant. Maud Olofssons icke klart uttalade besked till de varslade är. Ni förtjänar inte en a-kassa värd att kallas en försäkring.

Mer läsning

Annons