Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suverän

Annons

Venezuelas president Hugo Chávez har nu chansen att kunna väljas om hur många gånger som helst. Det låter som om en statskupp är på gång när det som hänt är att Chávez alternativ fått nära 55 procent i en folkomröstning.

Så länge han ska väljas om i allmänna val kan väl få svenskar ha synpunkter på det. I svensk historia är det ju inte ovanligt med många fler omval som landets ledare än så.

En annan sak är att det är fruktansvärt svårt att vinna det tredje valet i rad. Det vet Göran Persson som ju vann två val som socialdemokratins ledare, men förlorade det tredje. Det vet Ingvar Carlsson, som vann ett för att förlora nästa och sen vinna det tredje.

Det vet Olof Palme som vann två för att sen förlora två innan han vann två till. Tage Erlander vet hur det är att vinna tre raka. Men så satt han i 23 år, från 1946 till 1968, i fullt demokratisk ordning. Det som skiljer Tage och vårt lands sossar från Chávez Venezuela är att Chávez, precis som högeroppositionen, gör sitt bästa för att polarisera landet.

Den reformistiska socialdemokratins framgångsväg har istället varit kompromissens. Det är ju faktiskt bara i två riksdagsval, 1940 och 1968, som socialdemokratin ensamt haft majoritet.

Jag ser med viss oro på den skyttegrav som blockgränsen håller på att utveckla sig till. Det är tyvärr också som om kompromissviljan inom näringslivet minskar när de borgerliga regerar.

Det vore illa om moderate Reinfeldt lyckades vinna ens ett andra val. Men någon lagstiftning ska inte hindra det. Väljarna är suveräna på valdagen.

Mer läsning

Annons