Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvist ligger lågt, men spelar högt

/

Annons
Riksgälden har tagit över ägandet i den skandalomsusade investmentbanken Carnegie. Ett gammalt anrikt finanshus förstatligas, hela havet stormar och mitt i ovädret sitter Maths O Sundqvist.
Det är ingen dålig resa han har gjort, den skönsjungande Kaxåsgrabben. Det som en gång i tiden började med familjens bussbolag har i dag växt till ett miljardimperium. Det räcker med en promenad längs Prästgatan i Östersund för att få en känsla av de enorma värden som Sundqvist samlat; var och varannan fastighet bär Fabös märke.
Många är imponerade över Sundqvists förmåga att få pengar att växa, hur gör han egentligen? En del av förklaringen får den som läser Finansinspektionens utlåtande om Carnegie: banken har tagit "exceptionella risker" i sin kreditgivning till en enskild kund. Denna kund lär enligt flera källor vara just Sundqvist. Själv vill han varken bekräfta eller dementera kopplingen till Carnegie, vilket rimligen måste betyda att han är den utpekade kunden.
Ty vilken affärsman med självbevarelsedrift skulle frivilligt välja att vara förknippad med en bank på ruinens brant?
Carnegie har tagit extrema risker, fötterna hos ledningen har släppt från marken. Exemplen på fartblindheten är flera. Samma dag som firman fick den starka varningen av Finansinspektionen höjde Carnegies tidigare styrelse limiten till Sundqvist med 600 miljoner kronor.
Girigheten som fick den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers på fall har nu fått sin svenska motsvarighet.
Förhoppningen att bankens svindlande långivning skulle generera avkastning slog fullkomligt fel. Istället tvingades man söka skydd hos pappa staten, och i måndags meddelade alltså Riksgälden att man tar över aktierna som var pant för det stödlån som Carnegie tidigare fått.
Vad finns kvar av imperiet, håller det på att fullständigt implodera? Vad är reella värden och vad är luft? Håller de utställda säkerheterna i fastigheter verkligen måttet? Vilka följdverkningar får kaoset i Stockholms finanskvarter på satsningarna på hemmaplan, Björntanden, idrottsarenan, utvecklingen av Stadsdel norr? Frågetecknen staplas på varandra, men från finansmannens läger hörs ingenting.
Maths O Sundqvist ligger lågt, men spelar högt.

Mer läsning

Annons