Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sugen på Göta Kanal 3 i kväll?

/

Vi har varit duktiga på att leverera men dåliga på att sälja. Det kändes inte som en slump att Maud Olofsson använde marknadstermer för att förklara Centerpartiets svaga väljarstöd.

Annons

 Det är ju så partiet numera uppfattas, som en filial till Svenskt Näringsliv.

I går och i dag möts Centerns främsta företrädare för att lägga grunden inför den kommande valrörelsen. Maud Olofsson har redan presenterat några av valfrågorna såsom uppluckrat anställningsskydd och privatiserad arbetsförmedling. Centerledningens slutsats efter det stora opinionsraset är tydligen: vi måste bli mer höger. En intressant och minst sagt djärv analys. Annars är ju den allmänna uppfattningen att Firma Olofsson & Carlgren straffats för att man fjärmat sig från gamla (kärn)värden.

Kursen ligger emellertid fast, målet är att profilera Centern som alliansens verkliga högeralternativ. Med tanke på att regeringen gemensamt och i bästa samförstånd sänkt skatterna med 100 miljarder kan man undra hur vi då ska karaktärisera de övriga tre partierna?

Jag har bara en förhoppning vad gäller Centerpartiet och det är att Håkan Larsson får tillbaka sin riksdagsplats, förutsatt att partiet får behålla sitt Jämtlandsmandat.

Singsjöns stolthet George Clooney har medverkat i tidernas sämsta film, enligt tidningen Empire, ”Batman och Robin”. Vilket sanslöst taskigt och fullkomligt ogrundat påstående! Komma här och bråka på vår George!

Apropå skattesänkningar, Stefan Carlén, förbundsekonom på Handelsanställdas förbund, har räknat på effekterna av regeringens jobbskatteavdrag som hittills kostat 75 miljarder. Finansminister Anders Borg brukar hävda att den sänkta skatten på arbete genererat 80 000 nya jobb. Det är en fantasisiffra som bygger på lösa antaganden. Men ok, säger Stefan Carlén, låt oss anta att uppgiften stämmer, då skulle politiken ha kostat statskassan 937 500 kronor – per arbetstillfälle! Väl investerade pengar? Ni får dra era egna slutsatser. Man kan i alla fall konstatera att regeringen inte bara har en jobbpolitik, den är exklusiv också.

En reflektion: för ett tag sedan blev det rabalder på grund av Mona Sahlins franskdesignade handväska. Den här veckan dribblade statsminister Reinfeldt bort jobbstatistiken med några tiotusen jobb – till regeringens fördel förstås. Bara i ett totalt högerdominerat medielandskap kan det vara värre att som politiker äga en dyr handväska än att förvränga verkligheten. Var är proportionerna?

Man kan bara föreställa sig pådraget om Sahlin kläckt ur sig den felaktiga uppgiften. Konstitutionsutskottet hade blixtinkallats och tidningarna hade behövt trycka upp extraupplagor där de politiska kommentatorerna fått moralisera fritt. ”Hur kunde hon!”.

Jag hamnade förresten i samma sällskap som en av landets mer namnkunniga politiska journalister nyligen, det var samma dag som de rödgröna presenterade sitt förslag om reformerad sjukförsäkring. Efter några raljanta kommentarer var det ganska tydligt var sympatierna låg. Ordförande Persson har egentligen redan sagt det som finns att säga om den här personen, om ni minns ...

I dag drar Melodifestivalen igång. Ingen som vill hänga med på Göta Kanal 3 i kväll? Den fick i alla fall en nolla i recensionsbetyg. Trevlig helg!

Mer läsning

Annons