Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stryk i opinionen

Annons

En del dagar är det lättare att hålla sig för skratt än andra. Lördagen var en sån dag. Uppenbarligen är det inget som retar svenska väljare som de bonus- och pensionsexcesser som vi senast sett i AMF Pension. Att så många ser ut att efter denna affär ha gått direkt från sympati för sossarna till moderaterna förvånar om man ser saken rationellt. Det konstiga är kanske inte att förtroendet för sossarna minskar. Om inte socialdemokraterna i praktiken kan visa att man är ett politiskt alternativ som står emot finanselitens vilja att öka klasskillnaderna så ska man få stryk i opinionen.
Svårare att förstå är att samma process ska ge ökat förtroende för moderaterna. För när Anders Borg slår mot bonusraseriet så saknar det motsvarighet i praktisk politik. Att den som vänder sig mot fallskärmar och bonusar nu ställer sitt hopp till moderaterna är egentligen lika märkligt som det faktum att många arbetslösa vid valet 2006, ett år med rekordsnabb jobbtillväxt, trodde på Reinfeldt.
När hans löften om att han stod för en annan väg till nya jobb visat sig spricka, så är det svårt att förstå att så många nu åter ställer sitt hopp till de moderater som aldrig någonsin stått för minskade klyftor i samhället. Med tanke på raset för sossarna är det en klen tröst att notera att siffrorna från Expressen ändå skulle ha gett en vänsterseger eftersom både centerpartiet och kristdemokraterna skulle ha hamnat utanför riksdagen. Det är hög tid för sossarna att visa att de har ett alternativ.  

Mer läsning

Annons