Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora slaget för den lilla bygden

/
  • Mörkret sänkte sig på onsdagseftermiddagen över fabriken i Skanderåsen. Det blev i går klart att ACB Laminat med fabriker i Skanderåsen och Brunflo begär sig själva i konkurs. Foto: Håkan Luthman

Andra firmor skulle förmodligen vara hädangångna för länge sedan om de hade råkat ut för ACB Laminats alla olyckor.

Annons

Trots fabriksbrand, lågkonjunktur, överhängande konkurshot, skuldberg, spruckna affärsplaner och stora uppsägningar har företaget med nio liv lyckats streta vidare.

ACB har haft ett starkt stöd i bygderna, många har uttryckt sina önskningar om att företaget ska lyckas få rätsida på sina problem. Men för varje motgång har man också dragits ett steg närmare ättestupan och i går förmiddag meddelade ACB:s ledning att man lämnat in en konkursansökan.

Pengarna är slut och 23 år efter att Alf Claesson och Christer Bodén öppnade möbelfabriken i Svenstavik avslutas en industriepok. Ett drygt 100-tal anställda i Skanderåsen och vid Locknefabriken förlorar sina jobb, men då får man inte glömma alla uppsägningar som föregått gårdagens besked.

Nådestöten beror, enligt vd Hans Ederwall, på att Ikea inte varit beredd att betala ett ”anständigt pris”. Den globala jätten, som bara de senaste nio åren genererat 200 miljarder i vinst, visar kalla handen och skickar ett lokalt industriföretag i graven. Är det verkligen hela sanningen? För en vd som precis konkursat är detta förstås en tacksam historieskrivning.

Fast backar man bandet är det tydligt att ACB har spelat ett högt spel. För fem år sedan presenterades storslagna planer, ett miljardavtal hade undertecknats med Ikea och nu skulle omsättningen mångdubblas. Men företaget fixade inte kraven på kvalitet och produktionstakt. Leveranser var försenade eller höll inte måttet. När sammanbrottet nu är ett faktum undrar man om företaget verkligen hade tagit höjd för de utmaningar som väntade?

Att Ikea har del i ACB:s konkurs är inte så konstigt, det är den enda betydelsefulla kunden. Att vara så utlämnad till en enda partner är i sig riskabelt, särskilt som detta enda företag är en global storspelare. På Ikeas världskarta är Skanderåsen och Lockne två obetydliga prickar.

ACB:s undergång kommer inte att rendera några nationella krigsrubriker. Det här är en stor kris för en liten och redan ansatt bygd.

I tisdags kväll klubbade Bergs kommunfullmäktige 2010 års budget. Ett underskott på 28 miljoner ska hämtas hem och smärtsamma besparingar väntar skolan och vården. Med dråpslaget för ACB laminat läggs ytterligare sten på börda.

De hundratals arbetstillfällen som försvunnit från företaget de senaste åren är ett avbräck motsvarande flera tusen jobb i storstaden. För Bergs kommun är detta en övermänsklig belastning.

Med gårdagens konkursbesked aktualiseras frågorna som ingen vill ställa men som kryper allt närmare inpå oss: När är smärtgränsen nådd? Hur liten och bräcklig får en kommun bli?

Mer läsning

Annons