Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk att vänta

Annons
Jag noterar att riksbankschefen Stefan Ingves motiverade sin oväntat stora räntesänkning med orden: Det var en större risk att vänta och se än att ta i för mycket.
Uttalandet kan med fördel jämföras med omfattningen av det så kallade stimulanspaket som regeringen la fram i går. Kommentarerna kring det åskådliggör också hur delad syn man kan ha på en sak. En sak är att oppositionen är kritisk. Det är rätt självklart.
Men jag tycker nog att även en kritisk Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman, också när han på goda grunder tycker att det kommer för lite och för sent, skulle uppmärksamma att de borgerliga nu använder samma verktygslåda som sossarna brukar använda, om än med vissa tvivelaktigheter.
Det visar bara att de borgerligas vallöften som gick ut på att de hade något annat och bättre recept för att trygga jobben var struntprat.
Sen reagerar jag lite extra på alla de pressmeddelanden som kom från diverse företagar- och arbetsgivarorganisationer. Ingen var nöjd. Men nästan alla betonade hur snabbt regeringen agerat och hur välavvägda förslagen var. Det känns som om det finns en rädsla på den kanten för att stöta sig med den borgerliga regeringen.
Extra värt att notera är Konjunkturinstitutets kritik i går där de säger att det kommit för lite för 2009, men också för 2010. Regering har i praktiken ännu inte förstått hela vidden av den kris vi nu gått in i.

Mer läsning

Annons