Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm behöver inget OS

/

Annons

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) vill ha vinter-OS i Stockholm och Åre 2026. Frågan är, vad har Stockholm för nytta av ett OS?

Det naturligaste efter de senaste årens idrottspolitiska skandaler vore att ge upp alla tankar om att delta i eländet.

Korruption i flera led fick notan för OS i Sotji att svälla till ofattbara 300 miljarder. Vi befinner oss på en nivå som Sverige varken kan eller ska vara på.

Om däremot Internationella olympiska kommittén menar allvar med att de vill ha billigare, mer hållbara och småskaliga olympiska spel, då kan det vara värt att damma av OS-planerna igen. Kanske rentav i Östersund och Åre.

Men i så fall ihop med Trondheim. Inte Stockholm.

Av flera skäl:

1. Kostnaderna skulle halveras. För små länder som Sverige och Norge skulle ett halvt OS passa bättre än ett helt.

2. I stället för 70 mils avstånd mellan tävlingsorterna, som i Stockholm/Åre-förslaget, skulle avståndet bli som längst 27 mil.

3. För regionen skulle OS betyda minst sju år av högkonjunktur och ett bestående tillskott av vägar, järnvägar, bredband, bostäder och hotell som annars aldrig skulle bli byggda.

4. Stockholm behöver inget OS. Staden är redan överhettad, en av Europas snabbast växande städer.

Ändå verkar det vara ett OS i huvudstaden som Gabriel Wikström är mest intresserad av. De senaste planerna att söka OS 2022 var helt inriktade på tävlingar i och omkring Stockholm. Så pass att man talade om att höja Flottsbrobacken i Huddinge för att kunna hålla slalomtävlingar där.

Stockholms kommunfullmäktige sade till sist nej. Oslo har också skrotat sina OS-drömmar.

Ett lågbudget-OS (nåja, allting är relativt) skulle kunna vara något för Sverige och Norge tillsammans. Men då måste regeringarna betrakta det som ett regionalpolitiskt projekt, en ekonomisk injektion som ger sysselsättning och framtidstro i områden som behöver det.

Jämtland och Tröndelag skulle behöva det.

Mer läsning

Annons