Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärn­familjen

/

Det har pågått Pridefestival i Stockholm i några dagar, och vänsteroppositionen har tagit tillfället i akt att slå ett slag för något de kallar stjärnfamiljen.

Annons

Där ingår, påpekar man noga, den traditionellt omhuldade kärnfamiljen, men där ingår också många andra familjeformer som rymmer ensamstående, bonusbarn, extrapappor och flatmorsor.

Mer än vart femte barn växer i dag upp i en familj utan båda sina biologiska föräldrar. Det är i och för sig inget nytt att det finns alternativ till mamma-pappa-barnfamiljen. Det är hög tid att samhällets regler anpassar sig till den verkligheten.

Det är samtidigt klokt av de tre oppositionspartierna socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, att påpeka att man inte motarbetar kärnfamiljen.

Det har snart gått tio år sen nuvarande FI-ledaren Gudrun Schyman, då (V)-ledare, talade om död åt familjen. Hon talade också om kärnfamiljen som källa till mycket ont. Det har hon rätt i. Men den är också källa till mycket gott.

I ärlighetens namn så har väl Schyman heller inte förnekat det. Hon säger sig aldrig ha velat fördöma andras livsval. Men vill man att många ska lyssna får man nog vara tydligare med det. Män i Sverige är ju, vad Schyman än tror, i allmänhet inte talibaner.

Det viktiga är inte att motverka kärnfamiljen utan att se till att samhället fungerar bra också för dem som valt, eller fått, alternativa livsvägar. Samtidigt bör samhället utnyttja kärnfamiljens goda sidor bättre exempelvis när unga behöver hjälp.

”Det viktiga är inte att motverka kärnfamiljen utan att se till att samhället fungerar bra också för dem som valt, eller fått, alternativa livsvägar.

 

Mer läsning

Annons