Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsministern är ansvarslös

/

Till sist kryper så även moderaterna i regeringen till korset.

Annons

Kommunerna ska få mer pengar – oklart hur mycket – för att slippa säga upp välfärdsarbetare eller höja kommunalskatter eller både och.

Men att Reinfeldt därtill tycker sig ha råd att låna pengar till sänkta statsskatter är direkt oansvarigt. Det är faktiskt ett rätt märkligt politiskt skådespel vi upplever. Jag tolkar moderaternas politik som att man fortfarande inte insett vidden av den kris som går över världen. Man följer snarare den plan man gjorde upp inför valet.

Det är sedan länge klart att valåret 2010 ska kryddas med populära förslag. Sänkta skatter är populära bland många. Frågan är bara hur de ska ställas mot det andra ben som moderaterna lutar sig mot. Det påstådda ansvarstagandet.

Budgetunderskott som kan lindra krisen är en sak. Men hur ansvarigt är det att tala om skattesänkningar i ett läge där statens budgetunderskott redan överskrider de miljardbelopp som regeringen redan sänkt skatterna med tidigt i mandatperioden? Ordet oansvarigt ligger närmare.

Hur mycket kommer det att kosta folkhushållet att regeringen väntat till 2010 med satsningar på kommuner och landsting trots att alla sett hur skatteintäkterna faller snabbt i takt med att industrin gått ner i svart? När läget var som mörkast skulle inget göras. När det branta fallet upphört är det inte försent att agera. Men senfärdigheten har ett pris i form av en BNP-siffra som faller med sex procent i år.

Nu talas om ett tillfälligt stöd. Det behöver inte vara helt fel. Ett av problemen för kommunerna är ju att man i lågkonjunktur samtidigt drabbas av både ökade utgifter och minskade skatteintäkter. Men det är förstås inte lätt att räkna bort pengarna när konjunkturen vänder. Beroendet av staten ökar. Och det gör det också genom att moderaterna nu resonerar i termer av att öronmärka pengar till vård, skola och omsorg.

Men det viktigaste nu är att inte lova medborgarna skattesänkningar i en statsfinansiell kris som kommer att ta år att reda upp. För att klara välfärden de närmaste åren kommer det snarare att behövas skattehöjningar. Moderaternas kalkyl är att sänkta skatter ska bli sättet att vinna valet nästa år. Frågan är bara vad pensionärerna säger om skatteklyftorna ökar. Och vad tycker medborgarna om skattesänkningar för sig själva när de bygger på att sjuka och arbetslösa får det sämre? Det lär bli än tydligare när krisen går vidare.

 

Mer läsning

Annons