Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsfinansierad vardagslyx med Centern

/

Annons

Tänk dig, skriver Maud Olofsson, tänk att få komma hem efter jobbet och mötas av ”nytorkade golv i vardagsrummet” och i stället för stora klädhögar ligger tvätten ”struken och hopvikt” och ”i köket är disken från frukosten ren och inplockad”.

Är det interiörerna hos den brittiska aristokratin som Centerledaren försöker beskriva? Ett avslappnat liv i tweedkavajen medan kocken, städerskan och trädgårdsmästaren sköter markservicen. Nej, det är Sverige 2010 som Olofsson tillsammans med partikollegan Åsa Torstensson skriver om i partiorganet ÖP.

En liten del av Sverige, bör man tillägga. För trots att Centerduon är mäkta nöjd med reformen för hushållsnära tjänster är det alltjämt en liten del av hushållen som använder skatterabatten. Enligt Centerpartisterna rör det sig om blott 830 hushåll i länet. Inte så förvånande är det i storstäderna som den skattesubventionerade hemhjälpen är mest populär. Där finns en mer karriärdriven arbetsmarknad och fler människor med bättre inkomster, vilket ofta är en förutsättning för att kunna utnyttja hushållshjälpen.

Meningen är väl att man ska bli rörd när Maud Olofsson beskriver hur hon fixar livspusslet åt den stressade medelklassen i Stockholms innerstad. Skinande fulla besticklådor, prydligt hopvikta tvätthögar, blanka och fina golv. Men man blir inte rörd – man blir upprörd. Varje år slänger staten ut över en miljard på det här eländet. Det är inte bara en cynisk prioritering i tider när alla parametrar visar hur klassamhället fortsätter att växa, det är ett hån mot vår skattepolitik. För trots att många försöker hävda motsatsen är det ett faktum att svenskarna är beredda att acceptera ett högt skattetryck förutsatt att pengarna går till att stärka välfärden och jämlikheten.

Avdragsrätten för hushållsnära tjänster är precis raka motsatsen till en solidarisk skattepolitik – det är statsfinansierad lyx – och riskerar i förlängningen att urholka människors vilja att bidra via skattsedeln. Varför ska vi andra rabattera familjen Hanssons trädgård?

Sverige har inte råd med den här grädde-på-moset-politiken. Råd har däremot de som köper hushållshjälpen – att betala fullpris!

illustration: kjell nilsson-mäki

Mer läsning

Annons