Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsbärare

Statsminister Fredrik Reinfeldt sätter på Moderaternas stämma i Västerås målet att Moderaterna ska bli Sveriges nya statsbärande parti, sedan Socialdemokraterna förvisats från podiet.

Annons

På en träff efter förra valet försökte jag övertyga Socialdemokraternas nytillträdda partiledare om att det var dumt att frivilligt släppa den rollen. Det hade en del att göra med min syn på valet. Jag såg ingen anledning att klä Socialdemokratin i säck och aska efter den knappa valförlusten.

Något stöd för min syn fick jag inte av Sahlin. Och nu är det rödgrönt trepartisamarbete som gäller. Det betyder dock inte att Reinfeldt har fog för sitt hopp om att leda ett statsbärande parti. Trots allt har han sedan förra valet avslöjat sig som en helt vanlig moderat skattesänkare, lösningen som för honom gäller i både överhettning och djupaste kris.

Reinfeldt nämnde till och med Tage Erlander i sitt tal. Att han lyfter fram Erlander, statsminister (S) i 23 år, är i sig lovvärt. Många unga vet idag inte vem han var.

En helt annan sak är att Moderaterna låtsas stå för den politik Tage Erlander representerar. Denne personifierar ju begreppet det starka samhället. Han såg skatter som ett sätt att finansiera den gemensamma välfärden och som ett sätt att minska både klyftor och absolut fattigdom i 50- och 60-talens Sverige. Det är så långt från Reinfeldt man kan komma.

Mer läsning

Annons