Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistisk käftsmäll för Berg

/

Annons

”, larmade LT:s löpsedel på måndagen, och för en gångs skull kan man tycka att det famösa ”chock”-temat var journalistiskt motiverat: 441 hushåll, eller vart tionde hushåll, befinner sig i ett sådant ansträngt läge att de tvingas uppsöka socialbidragskontoret. Det är inte svårt att spåra orsaken till de dystra siffrorna. Berg har som så många andra småkommuner haft ett tufft arbetsmarknadsläge, där kulmen nåddes med nedläggningen av spånskivstillverkaren ACB Laminat. Mindre perifera kommuner tenderar ofta att hamna i knät på en stor eller ett fåtal större arbetsgivare. När konjunkturen vänder ner – eller som i fallet med ACB Laminat, slår i botten – får det ett direkt genomslag i statistiken. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många arbetsgivare för att buffra en större nedläggning.

Men det är skillnad på att bli arbetslös och att bli fattig. I borgerlighetens Sverige räcker det inte med att förlora jobbet – man ska också bli fattig på kuppen.

”Folk kan inte försörja sig längre. Sedan har det även att göra med förändrade försäkringssystem och att folk blir utförsäkrade”, säger Kjersti Blix, socialtjänstchef i Berg, till LT.

Så skyfflar regeringen över bördorna för arbetslöshetens kostnader på kommunerna. ”Skatterna är sänkta och nu får ni klara er själva”, är budskapet. Effekterna av högerpolitiken ser vi i de växande pappershögarna på socialtjänstkontoret i Svenstavik. Eller mer precist, hos de familjer som måste be om hjälp för att få ihop ekonomin. Och som vanligt så kommer sällan ett problem ensamt. Statistik från tillnyktringsenheten i Östersund visar att alkohol- och narkotikamissbruket ökar; anmälningarna om barn som far illa har stigit med 100 procent på ett år.

Vad säger länets borgerliga riksdagspolitiker om situationen? Vad tycker Per Åsling (C), teflonpolitikern som vet att hålla sig på en armlängds avstånd (ibland längre; minns Åslings utflykt till Göteborg när riksdagen skulle rösta om uranbrytning) från allt som är jobbigt och besvärligt? Varje gång frågan om nya skattesänkningar varit uppe för omröstning i riksdagen har Åsling tryckt på ja-knappen. För Åsling personligen har politiken varit en sällsynt god affär, för hans partikamrater i Berg som har att hantera de skenande socialbidragskostnaderna är det nog lättare att hålla sig för skratt.

Det handlar om medborgarna i Norrlands inland, där arbetsmarknadsläget är permanent ansträngt och de negativa effekterna av företagsnedläggningar aldrig blir så tydligt. För de uppsagda på ACB Laminat är de där extra hundralapparna i plånboken en överspelad fråga; i mars 2010 upphörde lönegarantin att gälla. Vad som behövs nu är rejäla utbildnings- och omställningsmöjligheter. En ambition om att så långt som möjligt undvika fattigdomsfällan.

Eller anser Per Åsling att det är socialtjänstkontoret i Svenstavik som ska driva utvecklingen i Bergs kommun?

Mer läsning

Annons