Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staaf, Erlander och Palme

Välbekant är hur statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försöker jämföra sig med Socialdemokraternas motsvarighet från kriget och hela 60-talet ut, Tage Erlander.

Annons

Denne som satt som statsminister i hela 23 år är annars bekant för att stå för motsatsen till den nattväktarstat alltså minimalstat som Reinfeldt stod för som ungmoderat. Erlander stod för det starka samhället som metoden för att låta alla få en chans.

För några veckor sen kom Miljöpartiets tilltänkta språkrör Gustav Fridolin ut som anhängare till liberalen Karl Staaf som förvisso förtjänar beröm för sina insatser vid rösträttens och demokratins införande för hundra år sen. I en släng mot sossarna talar Fridolin om en tid då den politiska tillhörigheten (kom) att växa ur positionen i samhället, inte utifrån idéer.

Med andra ord var det något konstigt med att arbetarna röstade på sina företrädare, Socialdemokraterna. Det är en felsyn. Denna rörelse var inte bara i högsta grad idébaserad, det var därtill den reformistiska arbetarrörelsen som lyfte klassen till högre nivå.

Men man gjorde mer än så. För, som Hanna Pettersson berättar i LO-tidningen inspirerad av Kjell Östbergs bok om Olof Palme, så gjorde sossarna på 50-talet sämre val än tidigare. Partierna tävlade om skattesänkningar och det talades om ideologiernas död. Materiellt välstånd ansågs, precis som nu, tränga undan solidariteten.

Då formades välfärdspolitik och socialförsäkringar på ett sätt som gynnade både fattiga och en allt större medelklass. 60-talet innebar sen att sossarna stärktes långt in i tjänstemannaleden. Det kröntes med att partiet 1968, för andra och senaste gången, fick 50 procent av rösterna i riksdagsvalet. (Den första var 1940).

Just nu är Moderaterna starka genom att slå kilar mellan de som jobbar och de som inte jobbar. Vi bör lägga till orden just nu. Vem det är i morgon vet ingen. Det vi vet är att sossarna måste se det Moderaterna inte gör: Se hela människan inte bara den som just nu producerar.

Mer läsning

Annons