Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöket Göran Persson

Fysiskt befann sig Göran Persson på kontoret på statsrådsberedningen, men mentalt hade han redan flyttat in i sitt efterlängtade torp.

Annons
Det var en trött socialdemokrati som efter ett långt regeringsinnehav förlorade makten 2006. Tröttast av alla var Göran Persson som redan på valnatten deklarerade sin avgång.
Trots att det gått över två år och trots att Persson vid det här laget borde vara en historisk fotnot fortsätter han att spöka för socialdemokratin.
Först ut var Persson själv med dokumentärserien "Ordförande Persson" och självbiografin "Min väg mina val". Därefter har före detta medarbetare tagit bladet från munnen och gett sin bild av tiden under perssonskt befäl; ett slags medarbetarundersökningar i efterhand.
Senast i raden är Pär Nuder.
I över tio år tillhörde Nuder den socialdemokratiska ledningens innersta kärna. Han har tjänat under både Ingvar Carlssons och Göran Perssons regeringar, mesta tiden som den sistnämndes förlängda arm och rådgivare.
Inför lanseringen av memoarerna "Stolt men inte nöjd" har spektakulära uppgifter framkommit som kastar nytt ljus på relationen mellan Persson och Nuder. Den var uppenbarligen inte så rosenröd som vi trott.
Jag har ännu inte läst boken, men i intervjuer har Nuder berättat hur relationen förändrades efter att han utnämndes till finansminister. Från att ha varit Persson närmast förtrogna vidgades klyftan successivt, och under ett regeringsmöte brakade de två samman rejält. Enligt Nuder sågade Persson honom jäms med fotknölarna inför resten av regeringen. När en upprörd Nuder reste sig för att lämna sammanträdet väste Persson fram: "Om du går nu så kommer du inte tillbaka". Därefter blev relationen aldrig sig lik.
Hade denna episod läckt ut direkt efter den inträffat skulle det ha varit politiskt sprängstoff, Persson skulle oundvikligen ha tvingats agera mot Nuder.
En teori är att Nuder nu vill distansera sig från Göran Persson som en flirt mot den nya partiledningen. Jag tror inte på den idén. Ingen kan påstå att Nuder smörar för Mona Sahlin. Han är till exempel öppet kritisk mot hennes ambition att forma ett rödgrönt samarbete och klart besviken över avpolletteringen som partiets ekonomiskpolitiske talesman.
Vad Göran Persson tycker om att bli recenserad förtäljer inte historien. Och kanske är det typiskt - spöken dyker ju bara upp när de själva känner för det.

Mer läsning

Annons