Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna lär få göra jobbet när skattesystemet utreds

/
  • Det svenska skattesystemet är ett lapptäcke som behöver utredas. Förutsättningarna för att göra det över blockgränsen är små i dag. Alltså måste sossarna ta sig an uppgiften själva, säger Ann-Marie Lindgren.

På högerhåll hävdas att skatter är skadliga för tillväxten. Men det är en åsikt forskningen inte ger stöd för.

Annons

Effekten avgörs av hur skatterna utformas och vad skatteintäkterna används till, skriver Ann-Marie Lindgren i en färsk och mycket läsvärd utredning med titeln: Är skatter skadliga? Finns att hämta på nätet (arbetarrorelsenstankesmedja.se)

Hon svarar alltså nej. Och det bästa beviset på det är väl själva välfärdsbygget som trots höga skatter genererat en hög teknisk utveckling, god tillväxt och ett gott företagsklimat. Till det kan konstateras att även sänkta skatter kan innebära risker. Den sänkta fastighetsskatten har definitivt ökat risken för en bostadsbubbla.

En annan sak är att skatter kan vara skadliga om de utformas fel. Om skatter finansierar vård, vägar, kollektivtrafik och utbildning och subventionerad barnomsorg får många kvinnor att jobba, så är chansen stor att skatterna ökar tillväxten. Om kapitalskatten driver kapital utomlands kan resultatet bli negativt för tillväxten. För höga marginalskatter kan få leda till att färre jobbar alternativt att lönekraven skärps. Men dessa frågor får alla följdfrågor. Var går gränsen går mellan hög och för hög marginalskatt? Sannolikt lär svaret skilja sig efter partipolitiska riktlinjer.

Att Lindgren erkänner att förmögenhetsskatten medför problem var det som uppmärksammades mest när rapporten släpptes i veckan. Det ofärdiga rödgröna förslaget från valrörelsen var ju extra lätt att attackera för de borgerliga eftersom det var ofärdigt. Många väljare oroades helt i onödan. Men grundproblemet är ett annat, att det riskerar att driva kapital ur landet.

Fördelningspolitiskt – skatter har ju inte bara påverkan på tillväxten – kan man tänka sig att de rika får betala på annat sätt i stället. Och Lindgren funderar i banor av att beskatta avkastningen av kapital i stället för tillgången på kapital. Här behöver vi en rejäl utredning. Med tanke på att de borgerliga inte visar något intresse för annat än sänkta skatter så lär sossarna behöva göra det själva.

Mer läsning

Annons