Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg

Annons

När krig bryter ut är det inte ovanligt att det kommer brev även till landsortstidningarnas ledarsidor. De är oftast rätt oförsonliga. När krig brutit ut får nyanserna ge vika.

Men jag har aldrig upplevt såna inlägg som de jag fått, och valt att inte publicera, efter att ha kritiserat Israels anfall på det redan avspärrade Gaza. Det är inlägg till Israels försvar som på alla sätt försöker rättfärdiga angreppskriget.

Ja, skribenterna talar förstås om bombanfallen som försvarskrig. Det är inte heller ovanligt. I dagens värld vill få framställa vare sig de ledare man stöder eller sig själv som angripare.

Värre är den rent sorgliga frånvaron av förståelse för den andra sidan. Ivern är stor att framställa islamistiska Hamas som skurken i dramat. Man hänvisar gärna till splittringen bland palestinierna och hur den av Israel så länge hatade Fatahrörelsen också avskyr Hamas.

Men inläggen saknar därtill varje förståelse för det folk som så länge förnekats ett värdigt liv och som först massakrerats av israeliskt bombflyg och som nu lider av markstrider i det Gaza där civilbefolkningen till skillnad från i de flesta andra konflikter saknar möjlighet att fly.

Den belägringsmentalitet som israeler så ofta ger uttryck för leder till en återvändsgränd där freden aldrig kommer att bli verklighet. Det enda hoppfulla jag kan se i dagens Israel är att det trots allt ännu finns en liten fredsopinion kvar som ser nödvändigheten av att judar och araber kan leva sida vid sida, och som därmed protesterar mot Israels pågående krig i Gaza.

Mer läsning

Annons