Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommestad ledartypen som S behöver

/

Annons

Socialdemokraterna kommer aldrig att bli det mest övertygande skattesänkarpartiet. Inte heller det parti som mest trovärdigt förmår argumentera för marknadens överlägsenhet som organisationsform. Socialdemokraterna måste representera något annat. Vad då? En utgångspunkt är att läsa den rapport som Kriskommissionen presenterade förra veckan, där finns flera frön till en uppdaterad socialdemokratisk berättelse. Rapporten är en kombination av empiriska slutsatser och politiska imperativ; ett starkt välfärdssamhälle med höga kunskapsambitioner stimulerar tillväxt, samtidigt som det motsvarar våra ideal om solidaritet och jämlikhet.

Kriskommissionen har med grova drag ritat en karta för framtiden. Frågan är vem som ska leda vägen. I dag är det tre-fyra namn som återkommer i diskussionerna. Gemensamt för dessa är att ingen har markerat i vilken riktning de vill leda socialdemokratin. Inga klara besked om skolans organisering eller skattepolitikens syfte. Inga tankar om vad det goda arbetslivet kan tänkas betyda. Inga ansatser till att formulera en eggande framtidsvision.

Annars kan man ju tycka att det är i detta nu som viljan till förändring borde vara som störst. Efter att precis ha genomlidit det sämsta valet någonsin.

Det finns dock ett undantag som bekräftar regeln och det är Lena Sommestad. I Socialdemokraternas eftervalsdebatt har Uppsalaprofessorn och tidigare miljöministern varit den lysande stjärnan på en annars nattsvart himmel. Det har varit en fröjd att inleda dagen med att läsa hennes spänstiga och genomarbetade samhällsanalyser på .

Processen att utse Socialdemokraternas nästa ledare har kommit att kännetecknas av ett slags passivt taktiserande där ingen törs sticka ut hakan av rädsla för att förlora en förhandsrätt. Lena Sommestad är återigen undantaget som har struntat i konventionerna och kastat sig in i debatterna med huvudet före (och det är för övrigt inget dåligt huvud). I stället för att väga vartenda ord på guldvåg för att inte stöta sig med partidistrikten, har hon sagt som det är: Den sammanhållna skolan var en bättre modell än den i dag uppsplittrade. Demokratin ska sätta marknadens ramar, inte tvärtom. Vinstintressen i vården och skolan utmanar välfärdens huvuduppdrag, nämligen att tillhandahålla service efter behov, inte plånbok.

Bland annat därför kommer inte Lena Sommestad att bli nästa partiledare. Hennes linje utmanar den falang som varit den mest tongivande under åren med Mona Sahlin. Sommestad tar alldeles för tydligt ställning i för socialdemokratin ångestladdade frågor. Hon säger vad hon tycker och hon gör det uppbackad av en rätt så imponerande kunskapsmassa. Dessutom saknar hon en riksdagsplats som inte kan kompenseras med en hög igenkänningsfaktor från andra områden.

Detta förändrar dock inte helhetsintrycket, Lena Sommestad är ledartypen som Socialdemokraterna behöver.

Mer läsning

Annons