Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Social på nätet

/

Att inte synas är nog det värsta som kan hända en politiker.

Annons

Värre skulle möjligen vara att synas utan att ha något att säga. Då blir det nämligen bara fånigt. Fånig är till exempel den 53 sekunder korta Youtubefilmen med en Ola Sundell (M) som tar bilen över Frösöbron och sedan hänger utanför ett bankkontor i Östersund. I går hade 49 personer tråkat sig igenom videon och så många fler lär det inte bli.

Ola Sundell är dock inte ensam om att ha tagit steget ut i det digitala landskapet. Intresset bland politiker för de nya sociala medierna har ökat rejält under senare år.

En slutsats efter Barack Obamas framgångar var att politiker måste söka nya vägar för att nå medborgarna. En del verkar emellertid ha missuppfattat poängen med Obamas valkampanj. Den byggde på att använda nätet till att aktivera människor på gräsrotsnivå. Underifrånperspektivet var tydligt, målet var att få människor att känna sig delaktiga, som om de var del i en större rörelse.

En annan förebild i sammanhanget är det norska valets stora vinnare Jens Stoltenberg som dagligen kommunicerat med väljarna via olika nätbaserade kanaler.

Ingen blir inspirerad av att se en riksdagsledamot köra lite bil och berätta om sin arbetsdag. Men rätt använda kan de sociala medierna – såsom bloggar, Facebook, Youtube och Twitter – komma att förnya politiker-väljarrelationen. Nej, det mänskliga mötet kan aldrig ersättas, men det kan väl kompletteras med nya umgängesformer.

Kraven på politiker som söker sig ut på internet är dock stora. Det är lätt att kasta ut en film på Youtube eller registrera sig på Facebook, men det är betydligt jobbigare att skapa och upprätthålla ett intresse.

Ibland snubblar man över någon politikerblogg som senast blev uppdaterad 2008. Då har man just missuppfattat grejen. Ja, då är det faktiskt bättre att inte synas alls. För en mediesopa luktar inte mindre illa bara för att det är en politiker som har tillverkat den. KO

Mer läsning

Annons