Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får han sin upprättelse

/

När Bo Lundgren utlovade skattesänkningar för 130 miljarder i valrörelsen 2002 straffades Moderaterna hårt och skoningslöst.

Annons

Nu, sju år senare, är Fredrik Reinfeldt på god väg att förverkliga sin föregångares vision: Sverige, ett skatteparadis för överklassen.

Den ekonomiska politiken är densamma, skillnaden ligger i paketeringen, utanverket. Numera talar sällan en M-företrädare i termer av skattesänkningar utan om ”jobbskatteavdrag”. Man gör det billigare att arbeta samtidigt som man värnar de statliga finanserna och tar inte ut mer än vad det ekonomiska läget tillåter. Tänk vad några små formuleringar kan åstadkomma!

För trots allt sitter vi här, 85 miljarder kronor fattigare. Och mer blir det i dag när finansminister Anders Borg presenterar budgeten för 2010. I lördags meddelades att regeringen samlats kring Moderaternas linje, det blir en fjärde vända med sänkta inkomstskatter. Så krymper staten med ytterligare tio miljarder. Tids nog kommer Bo Lundgren, hunsad och utmanövrerad som han blev av nymoderaterna, att få sin upprättelse.

Vi sänker skatten och minskar klyftorna, förklarar högerns propagandachef Per Schlingmann (M). Det låter som en skruvad variant på tvärtomspråket: vidgade klyftor stärker jämlikheten. Exemplet med undersköterskan dras, hon (regeringen behöver Kommunals kvinnor) som nu får en hel extra månadslön att röra sig med. Ja, att arbetande svenskar har fått mer i plånboken är ett ovedersägligt faktum. Men att påstå att de ekonomiska skillnaderna motarbetas samtidigt som hundratusentals tvingas leva på usel a-kassa, ett aldrig så stigmatiserande socialbidrag eller tidsbegränsad sjukpenning är att förvränga verkligheten. Regeringen drar tvärtom isär landet, skillnaden mellan den arbetande och den arbetslösa undersköterskan ökar!

I mer än varannan kommun kommer planerade varsel att fullföljas, trots regeringens extra miljardstöd till den offentliga sektorn. Tusentals arbeten försvinner. Den offentliganställda som nu förlorar jobbet har inte att se fram emot någon 13:e månadslön, när fasta avgifter är betalda återstår brödsmulor.

Ungefär tio gånger i veckan, vi lär få höra det på nytt i dag, påminner regeringen om att finanskrisen varken började i eller berodde på Sverige. Skulden ligger någon annanstans, på andra sidan Atlanten. Ändå är det den uppsagda undersköterskan som straffas för krisen. I dag klockan tio läser Anders Borg upp domen.


Mer läsning

Annons